Dit doet Marijke het liefst met Hyper, Confettie en de hond: lekker buiten rijden!
Dit doet Marijke het liefst met Hyper, Confettie en de hond: lekker buiten rijden!

Marijke Rouwet na winnende impulsproef: “Die blingbling, da’s niks voor mij …”

Sport

“Laat ik het dan maar een keer proberen”, reageerde Marijke Rouwet toen haar gevraagd werd of ze meedeed met de dressuurwedstrijd bij haar vereniging VAP Maas en Waal. In de impulsklasse behaalde ze met Hyper en Confettie 181 punten.

Niet slecht voor een debuut met twee pony’s die ‘eigenlijk helemaal niet zo goed bij elkaar passen’, aldus de menster uit Beuningen. “Het was puur voor de lol; dat de proef aardig lukte, was leuk, maar het is niet zo dat deze ervaring naar meer smaakt. Ik wil gewoon lekker hobbyen met de pony’s, lekker bezig zijn.”

Nieuwe cap

Dat officiële van ‘echt’ aan wedstrijden deelnemen – neem alleen al het tenue – is haar veel te veel gedoe, legt Marijke uit. “Ik had voor deze gelegenheid een nieuwe cap gekocht, mijn helm is heel oud en ziet er niet uit. Nou ja, daar begint het al; zijn er tegenwoordig nog helmen te koop zonder al die blingbling? Dat is helemaal niks voor mij!”

Uitdaging

De pony’s Hyper en Confettie zijn een zelfgefokte Shetlandermerrie en een mini-Appaloosa hengstje. “Ze lopen heel verschillend en vormen ook nog niet zo lang een span. Maar in de clubles liepen ze heel aardig en ik vond het wel een uitdaging om eens te kijken of dat ook in zo’n proef zou lukken. Nou, dat ging boven verwachting leuk!”

Van ruiter naar menner

Marijke heeft altijd al iets met paarden gehad, en toen ze 18 jaar was, kocht ze haar eerste eigen paard, waar ze met name mee sprong en croste. “Toen ik trouwde en er kinderen kwamen, vond ik het tijd om mijn pittige KWPN’er weg te doen en kwam er een Haflinger. Omdat rijden niet meer lukte na een stom ongeluk tijdens het opstijgen, ging ik mennen, nu zo’n tien jaar geleden.”

Van paard naar pony’s

Confettie, Hyper en Liona

De kinderen werden groter, en de ‘paarden’ kleiner. “Voor de kinderen vond ik het leuk om een Shetlander erbij te kopen, ook als gezelschap voor de Haflinger. De inmiddels 26-jarige Magic bleek een gouden pony; ze liep voor de wagen én kreeg de nu 10-jarige bruinbonte Hyper en de nu 4-jarige Liona. Daarnaast ‘adopteerden’ we negen jaar geleden het mini-hengstje Confettie, die was verstoten door zijn moeder en bij ons met de fles grootgebracht is.”

Uit de hand gelopen hobby


Hyper en Confettie voor het eerst in het dubbelspan, bij Fret van Vliet

De pony’s zijn een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Inmiddels lopen er maar liefst acht ‘kleintjes’ in de wei bij de familie Rouwet; twee fokmerries en hun één- en tweejarige nafok. “Als ze drie jaar zijn, betuig ik ze. Eigenlijk kunnen de jaarlingen wel worden verkocht ….” 

Recreatiemenner


Voor het eerst zelf achter het tweespan, in de zomer vorig jaar.

De wedstrijd was dus waarschijnlijk een eenmalige ervaring voor Marijke en haar pony’s. “Ik ben een echte recreatiemenner”, verklaart ze. “Netjes rijden vind ik wel belangrijk, omdat de pony’s daar uiteindelijk beter van worden en ik het een uitdaging vind om ze fijn te laten lopen, maar liever rijd ik lekker buiten. In mijn eentje ga ik er dan op uit met één pony. Ook ga ik wel samen met mijn man op pad, dan met het tweespan. Het liefst laden we de pony’s in om naar het bos te gaan, even verderop.”

Villa Nova in Zorgvlied

Binnenkort heeft het stel een weekendje weg gepland. “We gaan graag naar Hotel Villa Nova in Zorgvlied. Wij en de pony’s worden daar picobello verzorgd, grote klasse! En van daaruit kunnen we urenlang rijden. Op 22 maart is er een gezellige mendag, waarbij we met z’n allen meedoen aan een mooie route. Een wedstrijdje was leuk, maar die gezelligheid in de mooie natuur, dat is pas écht genieten!” (CD)

Bron: MenSporr & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Confettie, Hyper en Liona.
Afbeelding
Hyper en Confettie voor het eerst in het dubbelspan, bij Fret van Vliet
Afbeelding