Paarden voor de ploeg en aardappels rapen in Bathmen

0
555
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zondagmiddag 13 augustus is de jaarlijkse demonstratiemiddag van Koetsenvereniging d’Olde Mölle. Bij Tuller in het Overijsselse Bathmen is te zien hoe tot ver in de 50-er en 60-er jaren in deze streek werd gewerkt met paarden in de landbouw.  

Paarden voor de ploeg, de harkkeerder en de aardappelrooimachine. Dat is onder meer te zien tijdens deze middag bij Loonbedrijf Tuller. Zo kan het publiek de nostalgie van vroeger weer eens van zo dichtbij beleven.

Authentieke werktuigen

Vervoer van hooi op de boerenwagen, handmatig graan maaien met de zigt en machinaal dorsen en touw draaien: alle werkzaamheden gebeuren met behulp van authentieke oude werktuigen. De enthousiaste leden van d’Olde Mölle, ondersteund door paardenliefhebbers van buiten de vereniging,  laten zien dat ze met hun paarden nog best uit de voeten kunnen met de oude landbouwtechnieken.

Dit jaar zijn er aardappels, ’jappels’ in streektaal, gepoot. Deze worden met paard en rooimachine uit de grond losgemaakt, waarna bezoekers ze zelf kunnen rapen en meenemen voor één euro per zak. Naast het bekijken van de demonstraties kunnen bezoekers gratis een ritje per koets in de nabije omgeving van het terrein maken.

Vaardigheidstraining

Ook is er een demonstratie van Kids & Pony Power. Deze organisatie specialiseert zich in het aanbieden van sociale vaardigheidstraining aan kinderen met behulp van pony’s.

Stichting de Oude Molen verkoopt koek, koffie en streekproducten. Verder worden er oude ambachten zoals mandenmaken gedemonstreerd.

De toegang en het parkeren zijn gratis, maar een vrijwillige gift in de boerenklomp bij de ingang wordt zeer op prijs gesteld.

De demonstratiemiddag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur.

Meer informatie is te vinden op bathmen.nl

Foto:  Koetsenvereniging ‘d Olde Molle