NK traditioneel gerij in Rotterdam

0
160
Dirk Schalkers was vorig jaar een van de kampioenen (Foto: Bert Heeren)

Komende zaterdag is het zover. Samen met de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij organiseert de Rotterdamsche Manege het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij 2017. In totaal komen circa 30 historische rijtuigen naar Rotterdam.
Daar worden zij door een vakkundige jury beoordeeld. De beoordeling betreft een groot aantal aspecten zoals authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, conditie van de paarden, tuigage, originaliteit, etc. De deelnemers aan het NK zijn die aanspanningen die in het huidige seizoen het hoogst gescoord hebben. Het Nederlands Kampioenschap valt samen met de Open Monumentendag. De Rotterdamsche Manege, die een rijksmonument is, is die dag opengesteld voor het publiek en er worden rondleidingen gehouden. In 2017 is het thema Boeren, Burgers en Buitenlui. Deze groepen maakten vroeger veel gebruik van rijtuigen en deze liepen nogal uiteen. Van zowel de Boeren, Burgers als Buitenlui zijn tijdens het NK aanspanningen te zien die zij vroeger gebruikten.

Programma

Vanaf 7.00 uur ’s ochtends zullen de eerste deelnemers van het NK Traditioneel Gerij zich melden in Rotterdam, alwaar de aanspanningen vanaf 9.00 uur gejureerd zullen worden. Om 11.00 uur vertrekt de stoet naar het Hoge en Lage Bergse Bos waarbij ongetwijfeld veel belangstellenden langs de weg zullen staan om deze unieke rijtuigen te bewonderen. De stoet zal rond 13:00 uur het parkeerterrein Konijnenplaats aan de Bergse Bosdreef op rijden, waar de koetsiers en passagiers de gelegenheid krijgen om te lunchen en waar het publiek welkom is om de deelnemende aanspanningen te bezichtigen. Om circa 14:00 uur gaat de stoet verder voor een rit langs de Rotte terug naar het Kralingse Bos en de Rotterdamsche Manege voor de prijsuitreiking en het huldigen van de kampioenen. Ook de VanderWiel MenSport traditietrofee zal dan worden uitgereikt.