Historische aanspanningen en méér op CHIO-terrein

0
111
De bisschopsaanspanning van de familie Kuyvenhoven

Op zaterdag 9 september zijn er op de Rotterdamsche Manège in het kader van het 180-jarig bestaan diverse bijzondere activiteiten. De Vereniging Traditioneel Gerij houdt op die dat haar Nederlands Kampioenschap en presenteert prachtige historische aanspanningen waarbij rijtuig, paarden, koetsier en passagiers volledig authentiek zijn.

Naast het NK geeft de Soestdijkse jachtvereniging een demonstratie van een slipjacht met paarden en honden. Als rijksmonument is de Rotterdamsche Manège bovendien die dag opengesteld tijdens de Open Monumentendag Rotterdam en vinden er elk uur rondleidingen plaats door het door Van Tijen ontworpen complex. Verder is er de bekendmaking van het manegepaard van het jaar, een Vide Grenier en een Pop Up Store.

“Dagelijks wordt er door onze leden op de Rotterdamsche Manège dressuur gereden, gesprongen, aangespannen gereden, carrousel gereden en zelfs een geheel nieuwe discipline als de cross challenge beoefend,” zegt Arjen Smallegange, voorzitter van de jarige Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’. “Voor deze lustrumbuitendag hebben we voor een aantal heel bijzondere activiteiten gekozen die niet dagelijks overal te zien zijn. Maar die wel met paardrijden te maken hebben natuurlijk! We nodigen bezoekers graag uit om tijdens deze buitendag te komen kijken!”

NK Traditioneel Gerij

Je kunt natuurlijk een rijtuig gaan bekijken in één van de musea. Maar is het niet veel leuker om een rijtuig te zien met het paard ( of de paarden) ervoor en op de bok een koetsier en passagiers die eruit zien of zij zo uit het begin van de vorige eeuw zijn gekomen? Dit jaar zal het NK Traditioneel Gerij plaatsvinden in Rotterdam op en rond de terreinen van het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manege met een mooie rit. Naar verwachting nemen 25 tot 30 historische aanspanningen deel.

Slipjacht in de stad

Een meute honden – black and tans – geeft full cry. Ze vinden het scent en volgen het spoor van de slip, vakkundig gelegd door de sliptrekker. De meute wordt op afstand gevolgd door in groene of rode jassen gestoken amazones en ruiters. De kunst voor de ruiters is de honden bij te houden, dwars door bossen en velden, over omgevallen bomen, over hekken, heggen en sloten. Deze slipjacht demonstratie is geen wedstrijd, maar genieten van hondenwerk, de samenwerking tussen mens en dier en de mooie omgeving. Tijdens een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar wordt een reukspoor gevolgd dat vooraf is getrokken. Tijdens deze Buitendag zullen vier ruiters en veertig honden van de Soestdijkse Jachtvereniging het spel van de slipjacht demonstreren.

Open Monumentendag Rotterdam

De Rotterdamsche Manège bestaat dit jaar niet alleen 180 jaar, zij is deze maand ook precies 80 jaar gevestigd in het Rijksmonumentale complex in het Kralingerhout, nu beter bekend als het Kralingse Bos. Het manege gebouw is ontworpen door de beroemde architect Willem van Tijen (1984 – 1974) die veel karakteristieke Rotterdamse gebouwen heeft ontworpen en bekend staat om zijn interesse voor nieuwe materialen en technieken zoals collectieve ruimtes en staalskeletbouw, De binnenrijbaan van het manegegebouw is afgelopen zomer gerenoveerd en in oorspronkelijke staat gebracht. De multifunctionele Grandstand die in 2011 op het terrein in gebruik is genomen is volledig in harmonie met het monumentale gebouw ontworpen. Het thema van de Open Monumentendag Rotterdam: Boeren, burgers & buitenlui, sluit dit jaar voortreffelijk aan bij de activiteiten op deze lustrum buitendag. Overigens is het ook op zondag 10 september Open Monumentendag op de Rotterdamsche Manège.

Gratis toegang

De toegang tot de buitendag van de Rotterdamsche Manege aan de Kralinsgeweg 120 is gratis. De Grandstand heeft voldoende zitplaatsen. Er is beperkte parkeergelegenheid, let goed op waar in het Kralingse Bos wel en niet geparkeerd mag worden. Meer informatie op www.jockeyclub.nl 

Programma 9 september

9.00 – 11.00 uur Jurering rijtuigen NK Traditioneel Gerij in Rotterdampiste 
11.30 Bekendmaking manegepaard van het jaar
11.00 uur vertrek rijtuigen voor rit via het Kralingse Bos en Terbregge naar het Lage en Hoge Bergse Bos
13.00 uur lunch stop in het Lage Bergse Bos (P-plaats Konijnenplaats)
14.00 uur vertrek van lunchstop.
13.45 uur slipjacht demonstratie Jachtvereniging Soestdijk Rotterdampiste
Tussen 15.45 en 17.00 uur presentatie met toelichting en prijsuitreiking Rotterdampiste
Elk uur rondleidingen door het rijksmonumentale complex
Hele dag: Vide Grenier en Pop Up Store
 
Over de Jockey Club
De Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’ is met haar 180-jarig bestaan één van de oudste verenigingen en sociëteiten van Nederland met unieke tradities. In 2013 werd de vereniging onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. De kleurrijke historie heeft mede bijgedragen aan de diversiteit van de hippische disciplines die op dit moment binnen de vereniging beoefend worden. Midden in het Kralingse Bos beschikt de vereniging over luxe voorzieningen voor de manege- en pensionpaarden, twee binnenrijbanen en twee buitenrijbanen. Een groot deel van het jaar kan bovendien in de Rotterdampiste gereden worden waar jaarlijks de beste dressuur- en springcombinaties van de wereld tijdens het CHIO Rotterdam tegen elkaar strijden. De manege heeft een directe aansluiting op de ruiterpaden in het Kralingse Bos. Sinds 2012 is de Rotterdamsche Manège door KNHS erkend Talenten Trainings Centrum voor dressuur en springtalenten uit Zuid-Holland.