Jinte van Dianne
Jinte van Dianne

Dianne: “Ik moet eerst nog een band opbouwen met Jinte”

Algemeen

Dianne Fraters-Albersen haar vader kocht een Haflinger, zodat zij kon gaan rijden en hij kon gaan mennen. Toen Dianne lichamelijke problemen kreeg en niet meer kon rijden, is ze ook gaan mennen. Sinds anderhalve week heeft ze een nieuwe vierjarige Fries waar ze mee aan de slag gaat.

Band opbouwen

“Mijn oude paard had versleten heupen en liep heel onregelmatig. Dat paard wilde altijd graag werken en voor mijn gevoel had ik hem net lekker aan het lopen. Ik heb hem toen een poosje op rust gezet, maar het ging niet over. We zijn toen naar de kliniek gegaan en daar bleek dat hij versleten heupen had. Ze konden niets doen en hij had geen paardwaardig leven meer, dus moesten we hem laten inslapen. Sinds anderhalve week staat Jinte van de Gekahoeve (v. Uldrik 457) op stal. Ik heb haar gekocht bij stal Okkema en daar liep ze al in het tweespan en vierspan. Ze is zowel beleerd voor de wagen als onder het zadel, maar ze zal hier alleen voor de wagen komen. Ze heeft afgelopen jaar ook nog een veulen gehad. Tot nu toe kijkt ze nergens van op en zijn we een paar keer per week in de bak bezig. We gaan dan even mennen, grondwerk of longeren om een band op te bouwen. We moeten nog meer een team worden en uitzoeken wat ze spannend vindt, waar ze tegenaan loopt etc. Daarnaast moet het stuur nog meer bevestigd worden en conditie opbouwen, zo zijn er nog allemaal dingetjes waar we aan kunnen werken de komende tijd. We nemen rustig onze tijd om verder te trainen.”


Dianne met haar vorige Fries - Foto: Johanna Faber

Dressuur en marathon

“Ik probeer veel dressuurmatig te rijden en heb vroeger ook wel meegedaan aan onderlinge dressuur en vaardigheid competities op de vereniging. Met mijn pony vroeger heb ik ook marathons gereden, maar ik mag ook graag bosritjes maken of in de bak werken. Wel hoop ik met deze Fries ooit een marathon te kunnen rijden en dat hoeft niet voor de hoofdprijs. Een enkelspan Fries is niet een potentieel winnaarspaard, maar zolang ik maar kan meedraaien. Dat lijkt mij erg leuk. Een officiële wedstrijd in de dressuur is er nooit van gekomen, omdat mijn vorige paard de discipline erg lastig vond. Die liep mee in dubbelspan van een collega menner in de marathons. Ik heb een jong gezin, dus qua tijd is het soms ook lastig. Als de kinderen iets ouder zijn en als Jinte dressuurmatig mooi loopt, dan ga ik misschien wel een startkaart aanvragen. Een dressuurwedstrijd kost toch wat minder tijd dan een marathon of een samengestelde wedstrijd. Maar het zal nog wel even duren, voordat wij op wedstrijd gaan. We moeten eerst nog een combinatie worden. Het feit dat de mensport een teamsport is, maakt het leuk. Onze menvereniging is ook fijn en iedereen helpt elkaar. Het is mooi dat ik nu samen met mijn vriendin en haar Fries op pad kan gaan. Mijn vader heeft voorheen ook veel gemend en gegroomd. Hij helpt altijd met inspannen en gaat overal mee naar toe. We zijn dan lekker met z’n drietjes op pad.”


Dianne met haar vorige Fries

Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto: Johanna Faber