Sandra met Diez en Smile
Sandra met Diez en Smile Foto: Privébezit

Sandra Veldt: “Samen is alles leuker”

Algemeen

Sandra Veldt begon als jong meisje met paardrijden op de manege en had verschillende verzorgpony’s door de jaren heen. Haar ouders menden met een Fries, maar het duurde nog een tijdje voordat ook Sandra haar passie voor het mennen aanwakkerde. “Het begon met de Fjord die ik kocht en samen ging beleren met mijn vader voor de wagen.”

Zit in de genen

“De Fjord hebben we toen beleerd voor de wagen, maar er kwamen ook weer andere paarden. Uiteindelijk had ik een NRPS waar ik alleen mee onder het zadel reed. Toen begon ik het mennen te missen, want blijkbaar zat het dan toch wel in de genen. In eerste instantie ging ik aan de slag met Shetlanders tot ik op een gegeven moment bij de Welsh pony’s uitkwam. Daar was ik gelijk verliefd op, want ze zijn zo leuk. Steffy was mijn droom Welsh en haar hebben we destijds voor de wagen beleerd. Ze deed het ontzettend goed, maar helaas werd ze ziek en moesten we afscheid nemen van haar. Daarna kwam ik uit bij Diez die al kort voor de wagen liep en ook onder het zadel. Mijn man Frank vindt het menen ook erg leuk en rustgevend, dus samen maken we vele ritten. Het hebben van een tweespan begon te kriebelen, dus ging de zoektocht verder naar een tweede pony. Dat werd de toen vierjarige Smile die alles nog moest leren. Ze pakte het heel goed op. In het begin hebben we haar veel aan een lijn achter de wagen gehad, zodat ze kon wennen. Daar kregen we wel grappige reacties op: het is letterlijk het paard achter de wagen spannen’. Op een van onze bekende vakanties in de Veluwe hebben we haar toen een keer voor de wagen gezet. Met alle rust en ruimte, moest dat goed komen, dachten wij. En dat pakte inderdaad goed uit.”


Samen is alles leuker

“We doen zo nu en dan een vaardigheid, dressuur of minimarathon. Dat vind ik erg leuk, maar het meeste genieten we van de ritten bij ons thuis en de vakanties met de pony’s. We hebben dat steeds meer uitgebouwd en komen dus vaak op de Veluwe. We vinden het geweldig en de Veluwe is onze favoriete plek. Maar ook in Drenthe, de Achterhoek en Montferland zijn we geweest. Dat was wel een uitdaging met de heuvels, maar het ging boven verwachting goed te doen. Als we op vakantie gaan dan ligt onze voorkeur bij kleinere B&B’s met faciliteiten voor de pony’s. Dan kunnen we op ons gemakje de omgeving verkennen en ook dicht bij de pony’s zijn. Diez en Smile zijn heerlijke pony’s met hun eigen karakter en dat maakt ze leuk. We nemen ze overal mee naar toe. Diez loopt op ijzers en smile op hoefschoenen en staan graag voor de wagen. Ze maken ritten van 25 kilometer per dag, maar ook dan komen ze altijd fris en fruitig terug. Vooral het samen zijn met mijn man en de pony’s maakt het gevoel compleet. We houden samen van de hobby en genieten er elke dag van. Hij is echt mijn steun en toeverlaat tijdens het mennen en helpt mij met alles. Hij is een goede groom, chauffeur en zorgt altijd dat de menwagen op het menrek van de trailer komt te staan. In het kader van alles is samen leuker, geldt dat natuurlijk ook voor de pony’s.”


Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: Privébezit