Afbeelding

Eigen museum voor Friese paard in Leeuwarden

Algemeen

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden heeft afgelopen week groen licht gekregen voor het inrichten van een nieuwe tentoonstellingshal onder de naam ‘De Wereld van het Friese Paard’: van boerenpaard tot filmster.’ 

Dit plan is onderdeel van een groter uitbreidingsplan dat het museum in 2025, bij de viering van het 100-jarig bestaan, gerealiseerd wil hebben.De expositie draait om de rol die het paard speelt ‘in het leven van eigenaren, fokkers, fans, boeren, recreatie, sport, tradities, theater-en filmproducties’. Doel is om met deze tentoonstelling het aantal jaarlijkse bezoekers te laten groeien naar 25.000.

‘Echt’ Fries paard voor Gouden Sjees

Het Fries Landbouwmuseum heeft in de bestaande collectie al een blikvanger: de opgezette hengst Keje fan ‘e Kilewier (Oege 267 x Jillis 301) voor de Gouden Sjees. Voor Keje en zijn rasgenoten straks dus nog meer aandacht in een eigen gedeelte van het museum. “Een plek waar de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van dit fantastische dier”, aldus Henk Dijkstra, oud-directeur van het museum, die nu als projectleider de kar trekt. 

Brede doelgroep

“De bezoeker ervaart er de aspecten van het ‘Frysk Hynder’, the Royal Friesian, het zwarte goud. Het wordt een attractie die een brede doelgroep zal aanspreken, waarbij de veelzijdigheid van het paard centraal staat. De rol die het paard heeft gespeeld en nog steeds speelt in het leven van mensen, in de sport, traditie en cultuur, zelfs in theater en film, komen aan bod”, laat Dijkstra weten.

Phryso, Stichting Hippomobiel Erfgoed