Afbeelding

Cynthia: “Crupper.nl maakt mennen nóg een tikkeltje leuker!”

Algemeen

Cynthia Schuurman uit het Limburgse Velden is met paarden en pony’s opgegroeid en heeft van alles meegemaakt, ook met eigen paarden. “Ik was een echt dressuurmeisje. Mennen, dat zou nooit wat voor mij zijn, was mijn volle overtuiging!”

Samen met haar vriend kocht ze in 2017 een prachtig groot huis met veel ruimte. Ruimte om haar paard Gentleman, die ze tot dan toe altijd in pensionstallen had staan, thuis te houden, met twee Shetjes als gezelschap. Helaas overleed de bonte ruin aan een hersenbloeding. Zij was erbij toen hij stierf; een traumatische gebeurtenis waardoor ze twee jaar lang helemaal niks met paarden te maken wilde hebben.

Toch mennen ...

Drie jaar geleden was de tijd dan toch rijp om weer iets te gaan doen. Met de Shetlanders dus! Omdat ze de opleiding grondwerk van E-Quine (van Annemarie van der Toorn, red.) gedaan heeft kon Cynthia spelenderwijs met de pony’s aan het werk. Maar dat was het toch niet helemaal, ze wilde meer. En wat kan je nog meer doen met Shetlanders? Mennen natuurlijk! “Ik deed een weekend cursus bij Fred van Vlied om het menbewijs te halen! Zo kwam het er toch van dat ik ging mennen.” 

Mini-Tinker

Haar allereerste eigen paard was een grote Tinkermerrie, Gitana. “Dat is toch wel echt het ras waar mijn hart ligt! Vervolgens liep ik tegen een mini Tinker aan, Belle, waar ik stapelverliefd op werd. Ik wist helemaal niet dat mini Tinkers bestonden! Ik vind ze grappig en mooi, met al die haren, en houd vooral van hun karakter. Je moet telkens weer creatief omgaan met dat eigen willetje van hen. Het is nooit saai!”

Leuke ritten maken


Belle was op dat moment vier jaar oud. “Ze leerde wel veel door dat grondwerk, maar het betuigen wilde ik door een prof laten doen. Fred van Vliet van Smalltown Horse Stables heeft dat probleemloos gedaan, en hij helpt me nog steeds. Bella en ik maken korte ritten, omdat zij nog jong is. Mijn doel? Gezellig meedoen aan leuke ritten, zoals bijvoorbeeld bij Shetlander Menritten, en eventueel eens aan een dressuur, vaardigheid of een minimarathon wedstrijdje.”

Dubbelspan


Gentleman en Cynthia’s eerste paard Gitana.

Naast Belle, kocht Cynthia er een veulen bij, ook een mini Tinker. “Ik was eigenlijk op zoek naar een leuke hengst voor mijn grote zwarte Shet Natascha om een veulentje bij haar te fokken. En zo kwam ik uit bij een mooie mini Tinkerhengst. Ik zocht contact met de fokker en ben toen bij de hengst gaan kijken. Toen zag ik de moeder van Raya in de wei staan. Daar wilde ik wel een veulentje van! We spraken af dat ik het veulen zou mogen kopen als het een merrietje zou worden. Mijn geluk kon niet op toen Raya werd geboren, een prachtig getekende bonte. Het wonderbaarlijke is dat Raya precies dezelfde vlek op haar schouder heeft als mijn maatje Gentleman die er niet meer is. Een teken? Hoe dan ook is ze fantastisch en ben ik in de wolken met mijn twee knappe merries! Dat wordt in de toekomst een prachtig dubbelspan!”

Opvallende rugriem

Inmiddels brengt de paardenliefhebber tijd door achter haar jonge Belle. “Ik hou van leuke en opvallende dingen en toen viel me op dat als je achter je paardje zit, het eigenlijk maar een saaie bedoening is. Natuurlijk zijn er neusbontjes, frontriemen en kleurige onderleggers, maar die zie je niet ‘van achteren/bovenaf’! Ik vroeg me af of daar iets aan te doen was. Het meest opvallende onderdeel van het mentuig vanuit dat perspectief is de rugriem. Maar die is er alleen in zwart of bruin leer…”

Inspiratie
Daar kwam bij dat de rugriem van Belle’s tuig eigenlijk iets te strak zat (of te los, als ze het volgende gaatje pakte). “Ik raakte geïnspireerd door de fleurige hondenriemen die je tegenwoordig veel ziet. Ze zijn sterk en je kunt ze wassen. En vooral: je hebt ze in heel veel verschillende kleuren! Dus ik ging me verdiepen in het materiaal, hoe de riem op de beste manier geknoopt kon worden … uiteindelijk kreeg ik door heel veel te proberen het beste resultaat. Ik heb dus nu zelf een heel aantal ‘gezellige’ rugriemen waar ik helemaal blij van word! En Bella ook, want ze zijn precies op maat gemaakt.”

CrupperAl snel kreeg Cynthia het idee om meer menners blij te maken met haar opvallende ‘cruppers’. “Omdat ik ze precies op maat kan maken – op de website staat een filmpje over hoe je de juiste maat kunt opmeten – zijn ze geschikt voor alle rassen, paarden en pony’s. Je kunt ze leuk combineren met andere accessoires en je wagentje natuurlijk.”

Leuk avontuur!

Je leest het goed: twee weken geleden lanceerde Cynthia een eigen website Crupper.nl waarop je informatie over de rugriemen kunt vinden, voorbeelden ziet en bestellingen kunnen worden gedaan. “Ik krijg superleuke reacties van gebruikers die er enthousiast over zijn. Ook mijn instructeur Fred van Vliet, die zelf meedoet aan wedstrijden, heeft er eentje besteld. Het is een leuk avontuur. Mennen is al zo gezellig, en met deze accessoire wordt het nóg net een tikkeltje leuker! (CD)

Ook zo’n leuke rugriem voor je menpaard of -pony? Kijk op Crupper.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding