Boyd Exell
Boyd Exell Boyd Exell. Photo: FEI / Stefan Lafrentz

Titanenstrijd in Bordeaux: sleept Exell zijn achtste Wereldbekerzege binnen?

Algemeen

Sinds het seizoen 2008-2009 heeft de in Nederland woonachtige Australiër Boyd Exell de Wereldbeker voor vierspannen zeven keer gewonnen. Dit weekend komt hij als titelverdediger en klassementsleider aan de start van de finale in Bordeaux. Wint hij de Cup voor de achtste keer? Of gaat één van de andere top deelnemers er met de finalezege vandoor.

Koos de Ronde

Sinds 2008-2009 won Exell de beker vier keer achtereenvolgend. In het seizoen 2012-2013 ging Koos de Ronde er met de winst vandoor. Ook De Ronde is in Bordeaux van de partij en gaat er uiteraard voor om dit staaltje nog eens te herhalen. De Ronde won in Boedapest zijn eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen, maar had vervolgens wat tegenslagen met zijn span. In Leipzig gebruikte hij de paarden van zijn broer. De vraag is of hij zijn span voor de finale op tijd in goede vorm heeft.

IJsbrand Chardon

Vanaf het begin van de Wereldbeker voor vierspannen, seizoen 2001-2002, was de Duitser Michael Freund een aantal seizoenen ongeslagen. In het vierde seizoen wist IJsbrand Chardon op hetzelfde hoogste treetje van het podium te eindigen en het jaar erna pakte Chardon eveneens de winst. Na nog een overwinning van Freund in seizoen 2006-2007 en de finalezege van diens landgenoot Christoph Sandmann in het seizoen dat volgde, begon Exell aan zijn zegereeks. Niet alleen Koos de Ronde onderbrak dat een keer, maar ook IJsbrand Chardon in seizoen 2015-20016. Toen won hij dus voor de derde keer de Wereldbekerfinale. Het is hem er alles aan gelegen om in Bordeaux de Cup voor de vierde keer naar huis te halen. Hij heeft in Londen laten zien Exell onder hoge druk te kunnen verslaan door er met de kwalificatiezege vandoor te gaan.

Jérôme Voutaz

Voor de nummer twee in het klassement na Leipzig, de Zwitser Jérôme Voutaz, is dit zijn derde wereldbekerseizoen. Vorig jaar won hij de eerste ronde van de finale, maar moest in de beslissende ronde toch Exell weer voor laten gaan. Zou het hem dit jaar wel lukken om de Australiër van de titel te houden?

Bram Chardon en Glenn Geerts

Dan zijn er de jonge gasten Bram Chardon en Glenn Geerts, die beiden debuteren in de finale. Nederlander Bram Chardon won in Mechelen, Belg Glenn Geerts werd tweede in Londen achter IJsbrand Chardon en in Leipzig achter Voutaz. Bram en Glenn hebben de stijgende lijn goed te pakken. Is dit voor één van hen genoeg om te triomferen komend weekend? En dan is er nog de wildcard-deelnemer Benjamin Aillaud die in zijn thuisland rijdt. Hij werd tiende en laatste in de kwalificatie. Gaat hij als outsider nog voor een verrassing zorgen?

Titanenstrijd

Kortom, het wordt een titanenstrijd. Op zaterdag 3 februari begint om 23.20 uur de eerste ronde. Dit is de opwarmronde, waarin de menners het parcours al een keer kunnen rijden. De startvolgorde in de Wereldbekerwedstrijd op zondag 4 februari om 16.45 uur is dan omgekeerd aan de uitslag van de eerste ronde. De strijd is LIVE op FEI TV te volgen: klik hier Bekijk hier alle informatie over de Wereldbeker voor vierspannen Bekijk hier de website van Jumping International de Bordeaux © MenSport