Reddingsboot Terschelling
Reddingsboot Terschelling

Unieke demonstraties lancering reddingsboot Terschelling

Algemeen

Op Terschelling wordt met behulp van tien à twaalf Friese paarden gedemonstreerd hoe een roeireddingboot vanaf het strand in zee werd gelanceerd om mensen van gestrande schepen voor de kust te redden. Sinds 2005 bezit de Stichting Museumreddingboot Terschelling de enige nog varende roeireddingboot uit het roemruchtige verleden van het Nederlandse reddingswezen. Het is de Secretaris Schumacher uit 1900 die in 2006 op Terschelling is gerestaureerd. Na de bouw van een replica lanceerwagen hebben vrijwilligers zich het oude ambacht om de boot op de wagen over de duinen en het strand naar zee te trekken weer aangeleerd en vervolgens de lancering in zee. Jaarlijks wordt hiervan vier keer per jaar een demonstratie gegeven.

Zes demonstraties

In 2018 zal dit zijn op 19 juli op het strand van Oosterend, 9 augustus op het strand van West aan Zee en 23 augustus wederom op het strand van Oosterend. Deze demonstraties zijn ’s avonds. De vierde demonstratie wordt op zondagmiddag 16 september bij Paal 8 gehouden. De lancering in zee blijft achterwege als de organisatoren het in verband met de branding niet verantwoord vinden. Het risico is dat de boot om zou kunnen slaan. Mocht er teveel branding staan dan zal de KNRM van het station Paal 8 de hypermoderne reddingboot Frans Hogewind lanceren en demonstreren.

Friese paarden

De reddingboot op de lanceerwagen wordt getrokken door vijf- of zesspan Friese paarden, voorafgegaan door vier amazones, ook op Friese paarden. Ook de losse materiaalwagen wordt door Friese paarden getrokken. Zo’n optocht is op zich al een prachtig schouwspel. Tien roeiers en een schipper bemannen de reddingboot.

Zeehondenbanken

De organiserende Stichting Museumreddingboot Terschelling bezit ook de oudste motorreddingboot ter wereld, de Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg uit 1907. Met dit door de Stichting gerestaureerde scheepje worden tochten naar de zeehondenbanken georganiseerd. Ook de vroegere motorreddingboot Brandaris uit 1923 die tot 1960 dienst op Terschelling heeft gedaan is van de Stichting. Met deze grotere reddingboot worden excursies op zee georganiseerd en as-verstrooiingen van overledenen uitgevoerd. Meer informatie over Museumreddingsboot Terschelling. Persbericht Museumreddingboot Terschelling Foto: Museumreddingboot Terschelling