Bram ChardonNK tweespan 2017© DigiShots - Jessica van Herk
Bram ChardonNK tweespan 2017© DigiShots - Jessica van Herk

Bram Chardon: ‘’Ik kijk vol vertrouwen vooruit’’

Algemeen

Bram Chardon heeft begin februari geschiedenis geschreven in Bordeaux door de jongste wereldbekerwinnaar ooit te worden. Hij is pas 25 jaar, maar hij had de hele menwereld in zijn handen. De jonge Chardon versloeg de legendarische Boyd Exell én zijn vader Ijsbrand in de Franse stad. Het was een geweldige prestatie in Bordeaux en Bram stond er goed voor, gelijk vanaf het begin van de twee wedstrijddagen vol met scherpe competitie. Uiteindelijk won zijn team, Koos de Ronde werd tweede en Glenn Geerts pakte de derde prijs. Het harde werken is niet gestopt voor dit wonderkind want Bram is alweer vertrokken naar Australië om daar een trainingskamp te geven, een paar dagen na zijn overwinning in Frankrijk. FEI sprak hem en kwam erachter dat Brams overwinning zijn leven nu al heeft veranderd.

De Telegraaf

Zo, wereldbekerkampioen, hoe klinkt dat? Bram: Natuurlijk, het is zeker weten mijn grootste overwinning tot nu toe. Dus dat dit zo vroeg in mijn carrière is gebeurd, is best wel wat. Een wereldbekerkampioen zijn is in onze familie niets nieuws. Mijn vader is vele jaren lang kampioen geweest en ik ben mijn hele leven al bij veel internationale overwinningen geweest. De reacties zijn indrukwekkend geweest. We hebben zoveel aandacht gehad en kregen zelfs een hele pagina in Nederlands grootste krant, De Telegraaf. Radiostations hebben het gemeld. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt en het was prachtig dat zoveel mensen op de hoogte werden gebracht.

Blijdschap

Hoe voelde het toen je won? Bram: Het was heel anders dan bijvoorbeeld mijn overwinning in Mechelen. Daar kwam het allemaal neer op één ronde en was het een grote ontlading toen ik over de finish kwam. Bij de finale, omdat de scores van twee dagen telde, was het uitgespreid en werd het opgebouwd. Van binnen voelde ik een explosie van gevoelens iedere dag als ik over de finish kwam, maar ik probeerde zo kalm mogelijk te blijven. Er was misschien niet een hele grote explosie toen ik over de finish kwam en het was misschien niet zo expressief, maar de blijdschap was groter dan alles wat ik ooit gedaan heb tijdens wedstrijden. De blijdschap zal er een hele lange tijd zijn.

Finale Bordeaux

Vertel ons wat meer over de competitie? Bram: Op sommige momenten leek het simpelweg te mooi op waar te zijn. Het voelde alsof ik iedere wedstrijddag dichter bij het kampioenschap kwam. Op zaterdag stond ik dertien secondes los van de rest en op zondag werd dat zelfs twintig secondes. Het was een kwestie van rustig blijven. We wilden niet dat er gekke dingen zouden gebeuren en dat we het daardoor zouden verpesten. Ik vertelde mijn team dat we rustig en geconcentreerd moesten blijven.

Het wereldbekerformat

Wat vindt je van het format? Bram: Na Bordeaux kan ik wel zeggen dat ik het leuk vind dat alle vier rondes meetelden. Het zorgde bij mij voor de overwinning. Maar we moeten wel nadenken of het voordelig is voor de sport. Het was nu geen finale waarbij het publiek op het puntje van hun stoel zat. Dus het schudt het publiek misschien niet zo op als eerder. Er is misschien een andere manier om het te doen. Voor mij was het uiteraard magisch, maar misschien dat de mensen een super spannende finale willen zien.

Jonge menners op hoog niveau

Je hebt op zo’n jonge leeftijd de wereldbeker gewonnen. Kan jouw overwinning een brede impact hebben op de mensport? Bram: Ik denk het wel. We hebben zoveel veranderingen gehad de afgelopen jaren. Ik stond op het podium in Aken. Edouard Simonet is in de twintig en werd derde op de wereldruiterspelen en België (allemaal onder de dertig jaar) pakte een teammedaille in Tryon. Er rijden dus veel jonge mensen op een hoog niveau in de mensport. Ik hoop dat mijn overwinning mensen in de mensport inspireert. Om de legendarische Boyd Exell – en zijn prestaties zijn echt ongelooflijk – te verslaan in mijn tweede wereldbekerfinale geeft iedereen de kans om zijn ogen te openen en te zien dat alles mogelijk is. Ik heb een ongelooflijk voordeel met de hulp van mijn vader. We kunnen wel zeggen dat ik niet zou zijn waar ik nu ben zonder mijn vader. Ik heb geprofiteerd van zijn kennis en ervaring en ik was in de positie om al heel vroeg een sterk team om mij heen te verzamelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Genieten van de overwinning

Hoeveel geeft jouw vader genoten van jouw overwinning? Bram: Het was heel speciaal. Het was magisch om te zien hoeveel hij ervan genoten heeft. Voor mij was het fijn om te weten dat hij een enorm deel is van deze overwinning. Ik weet dat hij trots is. Mijn vader gaf zichzelf een kans op de eerste wedstrijddag in Bordeaux, maar ik merkte dat hij na de tweede ronde al meer op mij geconcentreerd was dan op zichzelf. We hadden het over het parcours op zondag en hij gaf mij nog snel wat advies voordat ik de ring in ging tijdens de finale. Hij wilde mij nog iets laten weten over een bepaalde lijn in het parcours. Hij heeft een enorme rol gespeeld in wat ik bereikt heb.

Vol vertrouwen vooruit

En wat ga je nog meer doen in 2019? Bram: Er zijn drie enorme evenementen waar ik mij op ga concentreren dit jaar. De Europese kampioenschappen in Donaueschingen, de Nederlandse kampioenschappen en CHIO Aken. Mijn vader zal zijn uiterste best doen op de Europese kampioenschappen en ik weet zeker dat we een kluif aan elkaar zullen hebben. De Nederlandse kampioenschappen zijn ook belangrijk. Begin van het jaar was het doel om wereldbekerkampioen te worden en nu wil ik op deze voet verder gaan. Ik kijk vol vertrouwen vooruit. Bron: MenSport en FEI Foto: Digishots