Lange Boom
Lange Boom

In MenSport 5: “De Lange Boom voor het voetlicht”

Algemeen

Een nieuwe rubriek in MenSport is ‘Menvereniging voor het voetlicht‘. In nummer 5 de eerste aflevering, met De Lange Boom uit Nijkerk. Iedere menner denkt bij Manege Luxool in Nijkerk meteen aan Nederlands grootste indoormarathon in november, die wordt georganiseerd door menvereniging De Lange Boom. Maar ook de rest van het jaar is deze club vooral een actieve menvereniging, waar in een gezellige sfeer veel leerzame lessen aan gedreven menners gegeven worden.

Liever buiten

Zo is er op dinsdagavond een lesavond, maar zodra het langer licht blijft ’s avonds, is er niemand meer te vinden in de binnenrijbaan van Luxool. Dan lessen de menners buiten, op het grote grasveld achter de manege. “De wedstrijden zijn in deze periode buiten, dus waarom ook niet buiten lessen?”, aldus instructeur en medeoprichter Jaap Boom. Op het veld is een dressuurring uitgezet en er zijn veel bekende gezichten te zien in de ring zoals Aart van de Kamp sr., Ian van Dasselaar en Ewoud Boom. Jaap: “Aart van de Kamp is er ook al bij vanaf het begin. Hij wisselt een beetje af. Dan is hij weer een tijdje aan het lessen in Putten en dan komt hij weer een poosje hier rijden.”

Indeling

Er is geen vaste lesindeling en iedereen mag kiezen in welke les hij wil rijden, mits het niet te vol wordt. “Dat gaat eigenlijk vanzelf”, vertelt Jaap, “als het te druk is, dan is er altijd wel iemand die het geen probleem vindt om een les later te rijden. We hebben wel eens een vaste indeling geprobeerd, maar als iemand dan niet kwam, zaten we met een rustige les en de volgende zat dan weer erg vol.” Daarmee was dus de vaste indeling van de baan. Wel is het zo dat de meeste menners die over de weg naar de les komen, rijden in de eerste menles, zodat ze ruim voor het donker weer thuis kunnen zijn. Het volledige artikel leest u in MenSport 5, die nu in de winkel ligt of te koop is via paardenmagazines.nl. Tekst: Eefje van Harskamp Foto: Eveline Roseboom-Meel