5 Stretchen 1
5 Stretchen 1

In MenSport 5: Rekken en strekken

Algemeen

In MenSport 5 leest u een artikel over ‘stretchen’, oftewel ‘rekken en strekken’ bij het paard. Met behulp van twee weten­schappelijke artikelen is geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag of stretchen nuttig is voor het paard. In een van deze studies worden de gunstige effecten van stretchen onder­schreven, zoals: herstel van balans, flexibiliteit en het bewegings­gevoel. De studie bevestigt dat de effecten van stretchen op paarden gelijk zijn aan de effecten op mensen.

Methodes en effecten

De volgende methodes en effecten van stretchen worden beschreven: • Warm de gewrichten en spieren op alvorens het beoefenen van stretches. • Vóór training stretchen leek in eerder onderzoek het meest effectief om spier-blessures te voorkomen. Routines van vijftien minuten waren het meest effectief. • Ná training stretchen ondersteunt de cooling down en helpt om spierpijn en vermoeidheid te verminderen door melkzuur af te voeren. • Stretchen ná operaties of na blessures om zo weefselfunctie te herstellen en littekenvorming en verklevingen te voorkomen. • De optimale stretchtijd voor verbetering van range of motion is tien tot dertig seconden. • Sportpaarden zouden een reguliere stretch routine kunnen gebruiken om blessures te voorkomen, met name stal paarden.

Onderzoek

Een andere studie deed onderzoek naar de effecten van dynamische oefeningen en gymnastische training op therapiepaarden. Therapiepaarden worden ingezet voor mensen met beperkingen en hebben zodoende meer kans op blessures. Negen therapiepaarden werden verdeeld in drie groepen: een controlegroep, een dy­namische oefengroep en een groep met dynamische en gymnastische oefeningen. Deze studie duurde drie maanden en de oefeningen werden drie keer per week uitgevoerd. De dynamische oefengroep voerde stretches uit die hebben laten zien dat ze de m. multifidi, een stabiliserende spier van de wervelkolom, activeren en versterken. Alle tien de oefeningen werden vijf keer per sessie herhaald en vijf seconden aangehouden. Welke rek-en strekoefeningen je met je paard kunt doen, lees je in MenSport 5. Het volledige artikel leest u in MenSport 5, die nu in de winkel ligt of te koop is via paardenmagazines.nl. Tekst: NVFD Foto’s: Sabine Ros van 2shots1vision