White horses
White horses

Ook paarden kunnen verbranden door de zon!

Algemeen

Net als mensen kunnen ook paarden verbranden in de felle zon. Wat kun je doen om het te voorkomen en wat als het al te laat is? Zonnebrand wordt veroorzaakt door blootstelling aan een te veel aan ultraviolette (UV) straling in het zonlicht. Dat kan schade veroorzaken aan de huid door de vorming van radicalen. Een niet-gepigmenteerde (roze) huid neemt veel makkelijker UV straling op dan een gepigmenteerde (donkere) huid.

Onderliggende huid

Om verbranding te voorkomen, kun je een hoge factor zonnebrandcrème op de (roze) neus en witte benen van je paard smeren. Ook bedekken van witte/roze aftekeningen helpt uiteraard. Daarnaast verbrandt een dunne of onbehaarde huid eerder dan die met een dikke vacht. Deze gevoelige roze huid vind je bij paarden op de neus, de lippen en de onderbenen. Bonte paarden, lichte paarden met een ongepigmenteerde huid en paarden met veel witte aftekeningen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van zonnebrand. De onderliggende bepaalt de mate van gevoeligheid. Een schimmel heeft bijvoorbeeld een witte vacht en een donkere/gepigmenteerde huid. De huid kan som ook gevoeliger worden voor zonlicht door: Opname van giftige stoffen Toxische stoffen absorberen in de huid onder invloed van zonlicht extra energie waarbij vrije radicalen ontstaan, die zorgen voor schade in de cellen en leiden tot (ernstige) ontsteking in de huid. Deze stoffen bevinden zich in planten zoals St.Janskruid, bereklauw en rode klaver. Ook geneesmiddelen, zalven en crèmes kunnen deze werking hebben. Leverproblemen Jacobskruiskruid is een bekende in Nederland veel voorkomende plant en een beruchte oorzaak van leverproblemen bij paarden. De lever kan bij ernstige schade de afvalstoffen in het lichaam niet meer goed verwerken. Een van die afvalstoffen (phylloerythrine) is fototoxisch en zorgt ervoor dat de een huid een grotere gevoeligheid krijgt voor zonlicht.

Verschijnselen bij zonnebrand

Zonnebrand Verbranden neemt bij paarden vaak ernstige vormen aan als ze niet tijdig de schaduw op kunnen of willen zoeken. Milde zonnebrand De huid is alleen rood, warm, verdikt en pijnlijk, maar er ontstaan geen blaren, korsten of wonden. Ernstige verbranding Er kunnen blaren ontstaan waar vocht uitkomt. De huid sterft na enkele dagen volledig af, waarna een open wond of korst ontstaat. De huid onder de korst zal langzaam gaan genezen en de korst zal langzaam loslaten. Mok Mok is een huidontsteking van de onderbenen, die ook door zonnebrand kan ontstaan en/of onderhouden worden.

Zonnebrandcrème

Om verbranding te voorkomen, kun je een hoge factor zonnebrandcrème op de (roze) neus en witte benen van je paard smeren. Ook bedekken van witte/roze aftekeningen helpt uiteraard.

Diagnose en behandeling bij verbranding

Schade door verbranding zie je vaak pas enkele dagen later. Het is heel belangrijk om de ernst van de verbranding in te schatten en onderliggende oorzaken zoals een leverprobleem uit te sluiten. Bloedonderzoek naar leverwaarden en leverfunctie kan bijvoorbeeld nodig zijn. De behandeling van zonnebrand hangt af van de ernst van de verbranding. De dierenarts kan je daar het best in adviseren. Genezing van ernstige zonnebrand kan weken tot maanden duren. Bron: Archief Hoefslag Foto: Istockphoto/middelveld