Glenn GeertsCHIO Aachen 2018© DigiShots
Glenn GeertsCHIO Aachen 2018© DigiShots Glenn Geerts CHIO Aachen 2018 © DigiShots

Glenn Geerts: “Ik heb alle vertrouwen in de toekomst met dit span”

Algemeen

Glenn Geerts won het afgelopen weekend in het Duitse Donaueschingen een knappe bronzen medaille op het Europees Kampioenschap voor vierspannen. “Ik zit nog op een roze wolk,” vertelt de Belgische menner. “We hadden een goede start en goed begonnen is half gewonnen.”

Onder de 50

Geerts eindigde in het eerste onderdeel, de dressuur, op de zesde plek met 48,31 strafpunten. “De dressuur ging heel goed. Ik zit er al twee jaar met deze paarden een beetje tegenaan te vechten om onder de 50 te komen. Aan het begin van het seizoen heb ik mijn span iets door elkaar gehaald. Een marathonpaard naar de dressuur en een achterpaard is naar voren gegaan. Iedere wedstrijd ging het beter.”

Ideale voorbereiding

Als voorbereiding op het EK reed Geerts twee weken eerder met zijn span nog een wedstrijd in Tsjechië. “Daar kwamen we in de dressuur voor het eerst uit onder de 50 en hebben we 47 strafpunten gereden. Dat was de ideale voorbereiding en onder omstandigheden die ik in Donaueschingen na kon bootsen. De scores waren dan ook vergelijkbaar.” De daaropvolgende marathon zag Geerts vol vertrouwen tegemoet. “Ik weet van dit span dat ze heel sterk zijn en ik denk dat ik zelf ook een goede marathonrijder ben. Ik heb de hindernissen heel precies verkend en die lagen me. Er was er één met een bergje en één met een soort van put. Hier in België is alles, net als in Nederland, vrij vlak en ik weet uit ervaring dat ik op oneffen oppervalk soms wat tekort kom. Ik maakte me dus een beetje zorgen over die hindernissen, maar op hindernis 7, die met de put, had ik de tweede tijd. Daar ga ik me in de toekomst niet meer druk om maken.”

Plan a, b en c

Voor de marathon had de menner vooraf wat slimme lijnen uitgestippeld. “Ik wilde niet te technisch rijden en de paarden laten lopen. Voor iedere hindernis had ik een plan a en b, en soms ook een plan c. Ik kende ze van binnen en van buiten. Soms koos ik voor plan b en dat kan alleen als je de hindernissen goed kent. We hebben geen fouten gemaakt en konden fijne voorwaartse lijnen rijden. Ik ben super tevreden met de 4e plaats in de marathon. Een luxepositie om als 4e in het tussenklassement het laatste onderdeel in te gaan. De vaardigheid is een mentaal spelletje, waar ik aan kon beginnen met het podium in zicht.”

Waanzinnige kick

Met een foutloos vaardigheidsparcours was Geerts verzekerd van een podiumplaats. “Met twee ballen en een tijdstraf had het nog mis kunnen gaan, maar we hebben een goede vaardigheid gereden. Daar hebben we hard op getraind, dus ik was er zeker van dat ik goed kon rijden. Ik wilde druk zetten op het podium, dus die nulronde gaf een waanzinnige kick.” Vanwege een fout in het begin van het parcours van de Duitser Georg von Stein kon een medaille de Belg bijna niet meer ontgaan. “De Fransman Benjamin Aillaud maakte het nog spannend, hij was bij poortje 10 iets achter op tijd, maar kon mij in het eindklassement toch net voorblijven. Ook voor Bram Chardon (die uiteindelijk goud won, red.) werd het nog spannend met een fout vroeg in het parcours. Voor hetzelfde geld liep hij tegen nog een bal aan, maar Bram kon het verder, gelukkig voor hem, goed houden.”

Vertrouwen in de toekomst

Geerts krijgt tijdens wedstrijden vaak complimenten voor zijn prachtige span voskleurige KWPN tuigpaarden, dat bestaat uit Dash, De Solist, Erdball en Zeron. “Een Duitse vrouw hoorde ik tijdens de prijsuitreiking zeggen dat ze het een waanzinnig mooi span vond. Ze hebben dan ook veel uitstraling en ze zijn in topvorm. Ik ken ze inmiddels door en door en ik heb alle vertrouwen in de toekomst met dit span.” Voor Geerts zit het outdoorseizoen er nu op. “Er is nog een wedstrijd in Hongarije eind september, maar ik heb me al gekwalificeerd voor de wereldbeker indoor. Dan heeft het geen zin om na zo’n druk seizoen de paarden in training te houden.” Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan Foto: Digishots
Glenn GeertsCHIO Aachen 2018© DigiShots
Glenn GeertsCHIO Aachen 2018© DigiShots