Melanie van de Bunt 2018
Melanie van de Bunt 2018

NK Ponymennen: Goud bij tweespannen naar Melanie van de Bunt

Algemeen

Op het NK Ponymennen in Oirschot was Melanie van de Bunt degene die op het hoogste trapje mocht plaatsnemen. De menster prolongeerde haar titel van vorig jaar; ze werd geflankeerd door Rondinde Rutjens (zilver) en Cas Hendriks (brons). Net als bij de enkel- en vierspannen was het bij de tweespannen ook een spannend kampioenschap. Rodinde Rutjens had met haar grote bruine pony’s Bruno en Nike de dressuur gewonnen, maar werd op de hielen gezeten door titelverdedigster Melanie van de Bunt.

Eerste vier vlak bij elkaar

In de technische marathon met krappe hindernissen was Rutjens met haar grote pony’s wat in het nadeel, maar zette toch knappe tijden neer. Opnieuw deden zij en Van de Bunt nauwelijks voor elkaar onder. De marathon werd gewonnen door Nathalie van de Ende die razendsnelle tijden op de klokken zette en zichzelf daarmee in kansrijke positie voor een podiumplek reed. Na twee wedstrijdonderdelen stond Rutjens nog steeds aan kop, maar het onderlinge verschil in de top 4 van het klassement lag op minder dan één balletje in de vaardigheid.

Superieure vaardigheid

Het parcours in het laatste wedstrijdonderdeel was selectief. Vaardigheidsspecialist Melanie van de Bunt had geen enkele moeite met het parcours. “Ik vond het een leuke vaardigheid,” zegt ze. “Je moest echt goed opletten en de pony’s steeds weer even recht stellen om geen fouten te maken.” Zij hield alle ballen op de kegels en kreeg alleen 0,6 strafpunt bijgeteld voor tijdsoverschrijding. Niemand verbeterde dat resultaat. Ook laatste starter Rodinde Rutjens niet. In een geweldig tempo en goede aanleuning ging ze door het parcours, maar op oxer hindernis 10 ging er een balletje af. En ondanks de grote galopsprongen van haar pony’s haalde ze de tijd niet. Het werd zilver voor Rutjens en Melanie van de Bunt prolongeerde haar titel.

Lof voor organisatie

“Ik ben heel blij met deze titel”, laat de winnares weten. “Zeker omdat met mijn nieuwe span de dressuur ook verbetert en de marathon lekker loopt. De marathon was hier ook echt heel mooi, met veel opties.” Zoals alle deelnemers heeft Van de Bunt niets dan lof voor de organisatie en de locatie. “Dit was een super wedstrijd, echt een kampioenschap waardig.” In de strijd om het brons wist Cas Hendriks zijn plek nipt vast te houden, want Nathalie van de Ende reed er een balletje af en eindigde op plek 4. Tweespan pony 1. Melanie van de Bunt (Ede), 125,97 2. Rodinde Rutjens (Weert), 126,67 3. Cas Hendriks (Zeeland NB), 133,59 Bron: KNHS Foto: Gemma Jansen (2018)