MS_Mondletsel
MS_Mondletsel

In MenSport 6: “Paardentandarts met een missie”

Algemeen

Dierenarts Maud Smedts is gespecialiseerd in mondheelkunde bij paarden. Met haar praten we over haar vak en wat zij in de praktijk tegenkomt, in MenSport nummer 6. Het is verbazingwekkend welke schade een slecht passend bit kan aanrichten. En wat de gevolgen van een slecht gebit kunnen zijn.

Gezonde paardenmond

Als het aankomt op de gezondheid van de paardenmond heeft Maud Smedts uit Ospel alle recht van spreken. Elf jaar geleden studeerde zij bij de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Gent af als dierenarts. Zes jaar deed ze vervolgens praktijkervaring op als algemeen dierenarts. Om daarna vier jaar alleen maar paarden als patiënt te hebben. Bij die paarden kwam ze ook de nodige mondproblemen tegen en daarin vond ze haar roeping. Inmiddels is ze gespecialiseerd in mondheelkunde.

Topfit in de mensport

Als geen ander weet Smedts hoe belangrijk het is dat een paard compleet topfit is als deze wordt uitgebracht in de mensport. Zelf start ze in de klasse Z, samengesteld en internationaal met Elijah (Rousseau x Sandreo), een tienjarige KWPN-ruin. Onlangs kwam daar een vijfjarige look-a-like bij, Jesse (Parcival x Roy M). “Toen ik mijn studie om dierenarts en vervolgens paardenarts te worden had afgerond, stond een opleiding tot paardentandarts niet bepaald hoog op mijn prioriteitenlijstje.”

Ongemak bij paarden door slecht gebit

“Bij paardentandarts had ik een beeld van protesterende paarden en kapotte handen van het vijlen. Ik zag er ook niet veel uitdaging in. Maar toen ik er met collega’s over praatte en enkele bijscholingen volgde, ontstond wel steeds meer het idee dat er zoveel dingen gemist werden in de paardenmond waardoor veel ongemak ontstond bij die paarden. Ik dacht: ‘Daar is zoveel te halen!’ En zo ben ik er eigenlijk min of meer ingerold.” [caption id=”attachment_9794” align=”alignnone” width=”227”] Een pagina met praktijkgevallen: afwijkingen aan het paardengebit.[/caption] Mensport nummer 6 ligt nu in de boekhandel of is te bestellen via paardenmagazines.nl.
MS_Mondletsel