Twaalfspan Fjorden Belfjor
Twaalfspan Fjorden Belfjor

‘Twaalf Fjorden voor de wagen’ enorm populair *interview*

Algemeen

De post van Nanneke Naaldenburg van een ‘oefenrondje’ twaalf Fjorden voor de wagen oogstte veel bewondering. Het werd maar liefst achtduizend keer gedeeld en leverde nog veel meer likes op. Mensport sprak met de man die de teugels in handen heeft, Ben Stortelder. Stortelder werkt bij Stichting Zorggroep Belfjor in Loil, waar dagopvang voor cliënten geboden wordt. “Belfjor staat voor ‘Belgen en Fjorden’, want dat zijn de rassen waar we mee werken. Nanneke is er voor de Belgische trekpaarden, mijn passie is de Fjorden. De perikelen bij stamboeken en op keuringen, daar houd ik me verre van, ik wil gewoon dit mooie ras promoten. Fjorden zijn mooi, taai en veelzijdig. Met het vooroordeel sloom of saai wil ik graag afrekenen. Je moet echt wel contact maken met een Fjord voordat je hem voor je gewonnen hebt.”

Bijna driehonderd ritten

De zorggroep bestaat al zo’n 25 jaar. De paarden worden behalve voor cliënten, ook gebruikt voor de stalhouderij van Stortelder. “De helft van het jaar worden de paarden ook ingezet voor externe opdrachten. We kunnen worden ingehuurd voor - voornamelijk - begrafenissen en huwelijksfeesten. Dit jaar reden we bijna driehonderd ritten. Elk jaar zitten we met het team rond de tafel om onszelf een doel te stellen. Dat was eerst een driespan, toen een zes- en negenspan en nu dan een span met twaalf Fjorden.”

Zelfstandig over de weg

Het team van Belfjor begon al vroeg op de dag van het ‘rondje’ met de twaalf Fjorden. Na het voeren (wat Ben zelf doet, om vijf uur ‘s morgens!), konden de voorbereidingen beginnen. “Het inspannen heeft heel wat voeten in aarde, elk paard heeft uiteraard zijn eigen tuig, hoofdstel... en het moet allemaal fijn zitten. We zijn met zijn zessen helemaal op elkaar ingespeeld, en vormen een goed team met professionele mensen die intensief samenwerken. Als de paarden voor de wagen staan, klopt het nog altijd niet. We stappen een eindje, dan wordt er hier en daar nog eens wat afgesteld... Onze uitdaging is dat het hele spul zelfstandig, zonder dat er begeleiders naast lopen, over de openbare weg draaft. Overigens worden de paarden via driespanleidsels gemend, alle paarden worden dus afzonderlijk gestuurd. Meer dan honderd meter leidsel in totaal. De voorste paarden staan vijftien meter bij me vandaan ...” [caption id=”attachment_10294” align=”alignnone” width=”224”] Met twaalf Fjorden door het dorp.[/caption]

‘Balbesparend beleid’

Het oudste paard van het span is 24 jaar, het jongste werd in 2015 geboren, op Belfjor zelf. Bij Belfjor staat ook een hengst, maar daar wordt (nog) niet mee gedekt. “Deze Ural is twee jaar. We hebben hem dit jaar bij het Belgische stamboek voorgebracht. De voorzitter vroeg me toen of we een ‘balbesparend beleid’ met hem wilden overwegen. Daar moest ik even over nadenken, maar ik vat het maar op als dat hij eventueel goedgekeurd zal kunnen worden.”

Naar Noorwegen ...

Eén van de reacties op Facebook was van het Noorse Fjordenstamboek. “Zij opperden dat onze actie geweldig zou zijn om op hun jaarlijkse stamboekdag te zien. Dat is een hele eer. Maar zoiets is veel te kostbaar. We houden het een beetje voor onszelf. Of we de uitdaging van nóg drie paarden er bij aangaan? Nou, voorlopig houden we het hier denk ik maar bij, hoor :)! Bron: MenSport Foto’s: Nanneke Naaldenburg
Twaalfspan Fjorden Belfjor
Twaalfspan Fjorden Belfjor
Twaalfspan Fjorden Belfjor