Sven Tinlot met Kitty
Sven Tinlot met Kitty

In MenSport 7-Trainer-Pupil: “Het fundament is het allerbelangrijkste”

Algemeen

In elke MenSport besteden we aandacht aan instructie. Eigenlijk altijd is het dan zo dat een menner les geeft aan een menner. De aflevering in nummer 7 is daarop een uitzondering. De Belgische menner Sven Tinlot traint namelijk bij Jenny Veenstra. Zij heeft geen achtergrond in de mensport, maar is Grand Prix-amazone. Wat kon en kan Tinlot leren van Veenstra? Op een menwedstrijd in Linden (B), georganiseerd door de Hagelandse Aanspanning, ontmoet schrijfster Isabel Hossey het duo. Bij aankomst zitten Sven en echtgenote Evi al op de bok en starten ze met de opwarming van hun Haflinger Kitty. Over drie kwartier moet de combinatie de wedstrijdring in. In MenSport lees je hoe menner en instructrice zich voorbereiden op de dressuurproef. Hoe wordt er losgereden, waar werken ze aan bij Kitty?

Lachen moet

“We spreken onder elkaar vaak van het fundament”, vertelt Jenny. “We bedoelen hiermee dat de basisbeginselen van het mennen helemaal goed moeten zitten, want anders blijven de resultaten uit en kom je niet verder. Maar tegelijkertijd mag er ook best wat fun aan te pas komen. De fun in fundament is minstens even belangrijk. Uiteindelijk zijn we hier allemaal samen op meerdaagse wedstrijden, dan mag er al eens gelachen worden. En niet alleen tussen trainer en pupil, maar ook met de andere menners op wedstrijd. We zijn in de wedstrijdring misschien wel concurrenten, maar daarnaast vooral ook een hechte groep, die elkaar kent, steunt en helpt waar nodig.” Maar nu, tijd voor actie!

Tempocontrole en nageeflijkheid

“Sven start doorgaans zijn opwarming met heel veel stapwerk”, vertelt Jenny. “Kitty was vroeger zo’n echte dramhaflinger, die alleen maar snel wilde lopen en het tempo overnam. Dan maakte ze zich sterk in de hals, gaf niet meer na en dramde ze in de leidsels. Daarom zetten we al jaren in op tempocontrole en nageeflijkheid en daar starten we al mee in stap. Wanneer Kitty nageeft, mag ze haar tempo niet veranderen. Zodra ze dit wel doet, moet Sven corrigeren.

Stelling en buiging

In stap nemen we heel veel buiging en stelling mee. Telkens weer moet ze netjes afbuigen en vooral nageven. Ik wil zien dat de bovenste halsspieren soepel meebewegen naar links of naar rechts, afhankelijk van de wending. Als ze dat niet doet, vraag ik Sven om haar toch net iets ronder in te stellen. Zo krijg je nageeflijkheid door het hele paardenlichaam. Doe je dit niet, dan wordt ze zo strak als een plank en kun je mooie overgangen wel vergeten.” Hoe die actie tijdens het losrijden verloopt, lees je in MenSport 7, die nu in de winkel ligt of is te bestellen via .paardenmagazines.nl. Verder in dit nummer:
  • Achter ’n Bos: een leerzame en gezellige menclub
  • Wat zeggen die oren?
  • Vlugger door de vaardigheid
  • Mensport Masterclass
  • Een Freiberger is een feest?
Tekst: Isabel Hossey Foto: Gemma Jansen