Freiberger Kimberly duchateau
Freiberger Kimberly duchateau

De Freiberger: Kleine koudbloed met warmbloedkwaliteiten

Algemeen Opvallend

De zoektocht naar het ideale menpaard is vaak lang en vol hindernissen. Want een paard vinden dat zowel braaf en nuchter, als niet kwalijknemend, werkwillig en looplustig is – en dan ook nog over een flink uithoudingsvermogen beschikt – lijkt haast een onmogelijke opgave. Lijkt, want we kunnen rustig stellen dat een Freiberger heel dicht bij het genoemde profiel in de buurt komt.

Tekst: Gemma Jansen Foto: Kimberly Duchateau (privébezit)

Wiel Prevoo uit Scheulder bij Valkenburg heeft jarenlang ervaring met dit van oorsprong Zwitserse bergpaard. “Ik ben opgegroeid tussen de paarden. Mijn vader kocht regelmatig een jong paard. Als wij er even mee gereden hadden en dat ging goed, werd het verkocht. Toen ik 32 jaar was kocht ik een Gelders paard. Met deze Anouk reed ik op de rijvereniging en ik mende er ook mee. 

Daarna volgden enkele KWPN’ers. De eerste was niet helemaal safe in het verkeer en met drie kleine kinderen op de wagen wilde ik niets riskeren. Mijn laatste KWPN’er was wel betrouwbaar. Helaas had dit paard met achttien jaar al versleten knieën.”

Zoektocht in Zwitserland

Rond die tijd behaalde Prevoo zijn diploma Tweespan Mennen en ging hij op zoek naar een tweespan. Voorwaarden waren: niet te groot en heel betrouwbaar, maar ook looplustig. “Begin 2000 las ik in een MenSport uit 1995 een verhaal van Jan Maiburg over een Zwitsers paardenras, de Freiberger.” 

“Mijn nieuwsgierigheid werd erdoor gewekt. In het betreffende artikel stonden een adres en telefoonnummer in Zwitserland. Daar ging ik een paar weken later kijken. Er liepen voornamelijk voskleurige Freibergers. Dat beviel me niet zo, dus bezocht ik ook nog de staatsstoeterij in Avenches. Ik keek er mijn ogen uit; er stonden zo’n dertig Freiberger-hengsten en de weldadige rust bij deze paarden viel zó op.”