Vaardigheid, Clemens Verspeek
Vaardigheid, Clemens Verspeek

In MenSport 7 | Hoe rijd je een foutloze en snelle vaardigheid?

Algemeen

Eén van de onderdelen van samengestelde menwedstrijden is de vaardigheid. Hoe scoor je bij het ‘kegeltjes rijden’, hoe zorg je dat je foutloos blijft én een snelle tijd rijdt? Clemens Verspeek selecteerde zich dit jaar al voor het dertiende jaar op rij voor de Hippiade en kan dus met recht een expert genoemd worden. Op de vraag aan Clemens hoe hij zich heeft ontwikkeld als vaardigheidsexpert, antwoordt hij bijna verontschuldigend: “Ik vind het leuk alles met mijn paarden te doen: vaardigheid, dressuur en marathon, maar ook het land slepen met een weidesleep. E n ze lopen ook voor de hooiwagen. Jasper is heel pittig en soms wat zenuwachtig, zijn broer is iets flegmatieker, maar ze kunnen alle twee gruwelijk hard lopen en hebben er echt lol in. Het is fijner om een paard iets te moeten te inhouden dan ze steeds te moeten aanmoedigen.”

Logische lijnen

Tijdens een avondwedstrijd in Garderen legt Clemens uit hoe hij zich voorbereidt: “Bij het verkennen probeer ik de logische lijnen in te prenten om telkens weer recht voor de volgende poort te komen. Mijn paarden zijn niet zo groot dus ik kies al snel voor de kortere lijnen. Meestal pakt dat goed uit, maar soms is Jasper ook wel eens wat te onstuimig en dan vliegen de kegels om je oren”, lacht hij en vervolgt: “Dus ik heb altijd wel een alternatieve route in mijn hoofd.

Gas geven en terugnemen

“De paarden moeten gemakkelijk kunnen vertrekken, maar je moet ze ook weer snel terug kunnen nemen. De pijnpunten zitten meestal in het terugnemen; zij vinden het veel te leuk en hebben het liefst steeds de vaart erin! Als je dan niet om een poort heen wil, maar er net voor langs, via een kortere lijn, kan je er scheef voor komen omdat ze te snel gaan. Daarom is dressuurmatig trainen heel belangrijk! De paarden moeten goed aan het bit zijn en als je de leidsels iets viert, moeten ze willen vertrekken.” Het hele artikel over ‘Vaardig in de vaardigheid’ lees je in MenSport 7, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl. Tekst en foto: Janneke Berghuis