Gerco van Tuyl
Gerco van Tuyl Gerco van Tuyl won bij de vierspannen pony's.

Indoor Nijkerk: Dat móet je meemaken!

Algemeen

Was vorige week manege Luxool in Nijkerk het zeer geschikte decor voor de MenSport Masterclass, vanaf donderdag stond alles in het teken van Indoor Nijkerk, de grootste indoormarathon van Nederland. Als je er nog niet eerder bent geweest, weet je niet wat je meemaakt. Alle tribunes zitten afgeladen vol en het is dringen om nog een plekje aan de bakrand te vinden. Er hangt een supersfeer en iedere rit gaat vergezeld van luidkeelse aanmoedigingen. Iedereen krijgt na afloop ook een groot applaus mee.

Voorselecties vanaf donderdag

Donderdag werd al begonnen met de voorselecties voor de finale op zaterdagavond. De deelnemers behoorden tot de ´happy few´ want de inschrijving was amper opengesteld of de rubrieken waren al vol. Met menners uit Nederland en België, want daar geniet deze marathon ook al de nodige bekendheid. De menners die tijdens de kwalificatie snoeihard en scherp reden, verdienden een plaats voor de finale.

WK-gangers

Daartoe behoorden eveneens Marijke Hammink en Marissa Schuiling. Deze dames hebben net een succesvol WK achter de rug. Marissa spande opnieuw haar trouwe Kyra in. Dit duo kan met elkaar lezen en schrijven. In haar rubriek Enkelspan Pony mocht ze als laatste starten. Handig, want je weet aan welke tijd je je moet houden, al ligt de druk ook wel hoog. Marissa kon met dat gegeven prima omgaan. Ze bleef foutloos en was razendsnel. Aan het einde van de avond had ze nog extra mazzel, want ze had ook het winnende lot voor het prachtige Ideal Equestrian-tuig.

Een foutje is desastreus

Overigens deed zus Anniek ook mee, in de rubriek Enkelspan Paard met Aron. Ook zij reed snel, maar een balletje gooide roet in het eten. Want als iets duidelijk was in deze finale: geen menner kon zich een fout veroorloven. Dat gebeurde helaas ook bij Marijke Hammink. Zij startte als favoriet en als laatste in de rubriek Vierspan Pony, maar had een communicatiestoring op de Granit-hindernis en daarmee stond ze al vanaf het begin op achterstand.

Ger-co, Ger-co, Ger-co!

Even eerder had Gerco van Tuijl (foto bovenaan) een droomrit neergezet met zijn Welshen. Hij is een bekende in Nijkerk en zijn naam werd bij binnenkomst dan ook gescandeerd. Hierdoor kreeg de man uit Neerijnen vleugels en met zijn zussen Daniëlle en Corlinda achterop als grooms deed hij simpelweg waarvoor hij was gekomen: winnen!

Indoor- én outdoorpaard

In de rubriek Enkelspan Paard ging Bas de Koning aan kop. Zijn Atleet is zowel geschikt voor indoor- als outdoormarathons. Hij had onderweg nergens een hapering en zette met twee seconden voorsprong zijn rubriek op naam. Bernie Damen gaf heel goed partij, maar kon Bas niet van de troon stoten. Degene waarvan dat stiekem verwacht werd, Jaap van der Horst, raakte de weg een beetje kwijt in hindernis 7 en dit kostte kostbare seconden. Overigens mende hij met Zorro en dat is ook zijn bekende outdoor wedstrijdpaard.

Snelle Brabander, foutloze Fries!

In de finale Tweespan Paard zette Marcel Marijnissen alles op alles met Suzan en Vivian. Qua tijd bleek deze Brabander niet te kloppen, maar helaas rolde een balletje van hindernis 3 en deze strafseconden kon hij zich niet veroorloven. Hij moest in zijn rubriek de Fries Gerard Hoeksma met Black en Blitz voor laten gaan. De man uit Tzummarum draaide nergens een meter teveel en zijn zwarte blikvangers spanden heel goed samen.

Menner én groom

Even later stond Marcel als groom achterop bij zoon Frans Marijnissen in de rubriek Tweespan Pony. Frans’ Silke en Sietske bleken onnavolgbaar snel en voorzichtig en met bijna drie seconden voorsprong leverde dat de overwinning op. Maar houd Mandy van Delft in de gaten, want wat een prachtige rit met haar schimmeltjes Amigo en Amore. Het zag er in het parcours heel soepel en simpel uit. Ook deze menster komt uit Brabant. In de finale Tandem ging Egbert-Jan de Vries er met de eerste prijs vandoor met Margarethe en Baldi. Met zijn span schimmeltjes bleef hij niet alleen foutloos, maar ook snel. Tekst en foto’s: Gemma Jansen
Gerco van Tuyl
Gerco van Tuyl
Gerco van Tuyl
Gerco van Tuyl
Gerco van Tuyl