Merens
Merens De stoere Mérens-hengst Torrent de l'Abatch

In MenSport 8 | ‘Mini-Fries’ Mérens in de spotlight

Algemeen

De Mérens – ook wel mini-Fries genoemd – is een zwart bergpaard dat zijn oorsprong kent in de Franse Pyreneeën. Het is een vriendelijk en stevig paard, dat gebruikt kan worden in verschillende disciplines: dressuur, springen, TREC, endurance … En zeker óók aangespannen staan ze hun mannetje. Eigenaren van een Mérens-paard aan het woord in MenSport nummer 8. Veel paardenliefhebbers zijn niet bekend met dit ras, en dat is best gek. Met name menners zijn razend enthousiast over hun Mérens-paard(en). Eerst maar wat geschiedenis. De oorsprong van het ras ligt in het zuiden van Frankrijk, in de Pyreneeën. ‘Grote’ krijgsheren als Karel de Grote en Napoleon gebruikten de Mérens als krijgspaard. Tot de jaren zeventig werd het ras vooral gebruikt bij kleine landbouw­werkzaamheden en in de bosbouw. Door zijn compacte bouw en grote uithoudings­vermogen was het paard bij uitstek geschikt voor dit werk. caption id=”attachment_10650” align=”alignnone” width=”300” Het mooie hoofdje en de rustige oogopslag van een Mérens-merrie./caption

Voortbestaan bedreigd

Toen de mechanisatie van de landbouw op gang kwam, verdween het paardje uit beeld. Het ras dankt het raszuivere voortbestaan aan enkele verknochte fokkers die al vóór de oorlog zijn blijven fokken op de traditionele wijze: door begrazing in de bergen. Het voortbestaan van het ras was gegarandeerd toen in 1947 in Frankrijk het eerste Mérens Stamboek opgericht werd. Pas vanaf 1998 heet het ras overigens officieel ‘Mérens-paard’. Het ras komt mondjesmaat voor in landen buiten Frankrijk: Italië, Zwitserland, Duitsland, Spanje, en ook in België (stamboek sinds 2006) en Nederland (stamboek sinds 1989) zijn officiële stamboeken voor raszuivere Mérens-paarden van de grond gekomen.

Niet te groot en compact

De sites van de stamboeken vermelden de raskenmerken van de Merens: de gemiddelde stokmaat voor hengsten is 1.49m; voor merries is dat vier centimeter kleiner. Net als bij de Fries is de kleur zwart, een klein kolletje op het hoofd en licht stekelharig in de flank is toegestaan. Afhankelijk van het seizoen wordt de kleur vaak wat rossiger. De manen zijn vol, dik en stug aanvoelend, vaak kroezig. Kammen is uit den boze, hoe dikker en langer de manen en de staart, hoe mooier!

Mooi koppie, korte benen

Het hoofd van de Mérens is edel en uitdrukkingsvol; hieraan kun je de Arabische invloed zien, met een vlak en breed voorhoofd en duidelijk naar buiten komende ogen, die een zachte uitdrukking hebben. Ook het ‘knikje’ in de neusrug is vaak aanwezig. De oren zijn klein en behaard. Het paard heeft een lange hals, brede borst en een lange en vrij schuine schouder. De Mérens staat op korte en vrij zware benen, met goed ontwikkelde, sterke gewrichten.

Comfortabel en werkwillig

De gangen zijn comfortabel en ruim; de achterhand wordt goed ondergebracht. Bekijk je de Mérens in zijn totaal, dan kun je het ras omschrijven als edel, compact, robuust en met korte pijpen. Het karakter is zonder meer werkwillig. [caption id=”attachment_10651” align=”alignnone” width=”300”] Mathieu Carrière (Frankrijk) is met zijn Mérens tweespan actief op internationaal tweesterren niveau.[/caption] Gebruikers en eigenaren van een Mérens vinden dat er geen beter menpaard te vinden is. Zij vertellen in het artikel over hun ervaringen met dit ras, dat niet alleen als recreatie-rij- en menpaard geschikt is, maar ook in de topsport gebruikt wordt! Het hele verhaal lees je in MensSport 8, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl. Tekst: Christine Dijk Foto boven: Privébezit Foto midden: Esther Brouwer Foto’s onder: Privébezit
Merens
Merens