Daantje Bos-Atje-bitloos mennen
Daantje Bos-Atje-bitloos mennen

Bitloos mennen: “Controle zit tussen de oren, niet in het bit”

Algemeen Opvallend

De veertienjarige Welsh A-ruin Atje stal op de afgelopen keuring van het Welsh Stamboek de show. Samen met zijn eigenaresse Daantje Bos was hij te zien in een prachtige show, waarin hij bitloos voor de menwagen liep. “Atje krijgt altijd veel bekijks”, vertelt Daantje. “Niet alleen omdat hij zo knap is, met zijn spierwitte vachtje en mooie smoeltje, maar ook omdat ik hem aangespannen rijd, zonder bit. Dat zie je namelijk eigenlijk nooit.”

Van bitloos rijden naar bitloos mennen

De zeventienjarige menster legt uit dat Atje eigenlijk altijd wel moeite had om het bit goed aan te nemen. “Omdat je als je op de bok zit, alléén maar contact hebt met je paard via diens mond, zocht ik naar een manier om toch gevoel met de voorkant te hebben. Bitloos rijden kende Atje al, dus ik dacht, waarom niet bitloos mennen?” En dus bevestigde ze de leidsels aan de neusriem. 

En dat pakte meteen goed uit. “Veel mensen denken dat je via een bit controle hebt over je paard. Maar controle zit tussen je oren, niet in het bit in de paardenmond.” Daantje is helemaal niet tegen rijden of mennen mét bit. “Niet alle paarden laten zich fijn rijden bitloos. Je moet kijken waar je paard en jij zich prettig bij voelen én het moet veilig zijn.”

Bitloos of niet?

“Inmiddels hebben we wel gezien dat eigenlijk álle paarden bitloos prima te rijden zijn”, vertelt Daantje, die met meerdere paarden bitloos rijdt onder het zadel. “Alleen de ruiter verandert soms zo in zijn hand dat het paard er niet fijn meer op reageert. Meestal is een bit overbodig, maar mensen zien dat niet altijd in.”

Mennen mooie uitdaging

 Daantje heeft haar mooie Welshje al vanaf dat hij drie jaar is. “Ik kreeg hem als rijpony. Maar ja, hoe gaat dat… op een gegeven moment werd ik te groot voor hem en hoewel hij nog wel naast ons op de fiets zijn beweging kreeg, en via vrijheidsdressuur, was ook mennen een mooie uitdaging.”

Eerst het menbewijs halen

Atje was al wel betuigd toen hij bij de familie Bos kwam. “Ik moest van mijn vader en moeder wel eerst mijn menbewijs gaan halen”, vertelt Daantje. “Daarom werd ik lid van de Bosgouwruites in Boskoop en daar kreeg ik ook menles. Ik men puur recreatief en in demonstraties. We zijn nu zover dat we ook al eens zonder hoofdstel gemend hebben, alleen met een neckrope.”  

Atje loopt bij de familie Bos in de achtertuin en zo kan het zijn dat ze ook een kijkje neemt ín huis, als de deur open staat. Maar de meeste dagen wordt hij bij de andere paarden in de wei gezet. Die andere paarden zijn onder andere de Friese ruin Eldert H, waar Daantje bitloos mee dressuurt (M2), springt en crosst, en de Anglo-Arabier Methar, waarmee ze M1-dressuur is. 

Foto’s: Privébezit

Daantje Bos-Atje-bitloos mennen
Daantje Bos-Atje-bitloos mennen
Daantje Bos-Atje-bitloos mennen