PMO
PMO

In MenSport 9: Kennismaking met PMO

Algemeen

Praktijkopleider Paard Mens Onderwijs ofwel PMO ging op 1 februari 2017 van start op de huidige locatie, buurtschap De Bult bij Steenwijk. Afgelopen drie jaar heeft het gehele bedrijf een metamorfose ondergaan en zijn de puntjes op de i gezet wat betreft de opzet: leren en groeien in de praktijk met paarden. Een kennismaking -voor degenen die ‘PMO’ niks zegt - in MenSport 9. Henk Brouwer is samen met compagnon Doede van der Meer de initiator van het geheel. Henk vertelt: “Het bedrijf staat op een prachtige plek, aan de rand van het natuurgebied de Eese en de Woldberg, maar is tegelijk ook heel makkelijk te bereiken voor alle leerlingen.”

Doeners, ruikers, proevers

“Doede en ik waren het eens over ons verdienmodel en daarin pasten geen manege en pensionstalling. Doede is een geboren docent en hij zit nu ook weer helemaal in die rol. Iedereen heeft hier in het afgelopen jaar een passende rol gekregen. De afgelopen dertig jaar werd door overheid, opleidingen en ouders stelselmatig geprobeerd van iedereen een student te maken, maar mbo-leerlingen zijn de doeners, ruikers en proevers. Als je die tien weken achter elkaar alleen maar in de boeken zet, vinden ze dat niet leuk en raken ze gedemotiveerd. Combineer je iedere week de boeken met de praktijk, dan worden ze steeds enthousiaster.”

Gouden formule

“De studenten komen met plezier hierheen en je ziet gedurende het jaar een duidelijke kentering van ‘naar binnen sloffen’ naar een houding van ‘yes, we mogen weer!’ We zijn in 2017 begonnen met twintig eerstejaars van de agrarische opleiding Nordwin Leeuwarden, voorheen AOC Friesland. Vorig jaar waren dat er al dertig en dit jaar zelfs veertig eerstejaars.”
“Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast”
“We proberen deze leerlingen zo breed mogelijk op te leiden. Daar waar we de theorie aan de praktijk kunnen koppelen, doen we dat! Een ‘groene’ opleiding als de onze is absoluut karaktervormend, want het is hard werken in deze sector. Hierdoor maken jonge mensen vaak een heel positieve ontwikkeling door. We zeggen altijd ‘kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast!’” Lees het hele artikel over PMO in Mensport. (pdf) Website van PMO. Het hele artikel is te lezen in MenSport 9, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl. Tekst en foto: Gemma Jansen