Amelander paardenreddingboot
Amelander paardenreddingboot

In MenSport 9: De redders van Ameland

Algemeen

Honderden mensen verzamelen zich rond het Reddingmuseum Abraham Fock. Kinderen wurmen zich tussen de menigte door. Pas als ze vooraan staan, kunnen ze goed zien wat er gebeurt: de Amelander paardenreddingboot wordt klaargemaakt, want het is demonstratiedag! MenSport is erbij. Het verhaal lees je in nummer 9. Daar komen de laatste voerlieden, zoals de eigenaren van de redding- bootpaarden genoemd worden, aan gelopen met hun twee paarden. Tien paardenkrachten moeten de boot, die op een loodzwaar onderstel op stalen rupsbanden staat, voorttrekken.

Daar gaat ‘ie!

Dan klinkt een hard fluitsignaal. De paarden, die rustig stonden te wachten tot het hele boeltje gereed is, spitsen de oren en spannen de spieren. Een indrukwekkend kabaal barst los. Daar gaan de paarden! In een verrassend vlot tempo ratelt het gevaarte richting het strand, waar de boot te water gelaten wordt. Een groeiende stoet mensen fietst of loopt achter de paarden aan, een lang lint vormt zich.

Toeristische attractie

Vroeger kwamen er al veel mensen op het geluid van de paardenreddingboot af, tegenwoordig is het een attractie waar nog altijd Amelanders én alle toeristen die op deze dinsdag in de herfstvakantie op het eiland verblijven, bij zijn. Vóór de aanspanning uit lopen twee Amelander paarden die de materialenwagen trekken. Materialen, die nodig zijn voor de lancering van de boot. Dan de tien paarden (formatie twee, vier, vier) met het bootstel met daarop de ‘Abraham Fock’.

Krachten bundelen

Er is één moment waarop de paarden al hun krachten moeten bundelen: dat is als het hele zaakje het duin over moet. In de bocht ervoor zetten de paarden al aan; ze weten wat er komt. Met veel kabaal kletteren hoeven en ratelt het onderstel de helling op naar het strand. De voerlieden rennen naast hun paarden en sturen hen in de goede richting. De enorme groep mensen moet nu ook gaan rennen, anders kunnen ze de paarden niet bijhouden.

Voerman

Theo de Boer is één van de zes voerlieden, die met twee paarden naar de loods komt waar de Abraham Fock gestald is. Als het noodsignaal over Ameland klinkt, halen ze hun paarden uit het land of van stal en leggen het tuig erom. Dat is overigens heel eenvoudig; alles draait immers om snelheid. Het borsttuig maakte De Boer zelf, 25 jaar geleden, en over het halster komt een bit met één bakstuk. Daarna worden de paarden door het dorpje naar het boothuis ‘gevoerd’. Het hele artikel is te lezen in MenSport 9, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl. Tekst/foto: Christine Dijk en Sjoerd Breedveld