Paardenreddingboot Terschelling
Paardenreddingboot Terschelling

Paardenreddingboot Terschelling in actie in 2020

Algemeen

Ook dit jaar vaart de museumreddingboot van Terschelling, de ‘Secretaris Schumacher’, weer uit. Tien Friese paarden trekken de roeiboot uit 1900 over de duinen en het strand naar zee. Lancering van de boot in zee kan alleen mits dat in verband met de branding verantwoord is, anders blijft het schouwspel beperkt tot een droge demonstratie. Wel geeft de KNRM in dat geval een show met de moderne motorstrandreddingboot ‘Frans Hogewind’. Dat was in 2019 één keer het geval.

Friese paarden

Vijf of zes spannen paarden trekken de lanceerwagen, die wordt voorafgegaan door vier amazones, eveneens op Friese paarden. Er gaan verder materiaalwagens mee die ook door Friese paarden getrokken worden. De roeier met de witte trui houdt de paarden dicht bij de boot middels een lijntje aan het hoofdstel van het binnenste paard. Aan de andere kant gebeurt hetzelfde. Middels sliphaken worden de evenaars losgegooid als de bootwagen ver genoeg in zee is gereden en keren de (natte) paarden met hun menner en begeleider terug naar het strand.

Roeireddingboot

Terschelling is de vrijwel zeker de enige plaats ter wereld waar een demonstratie  plaatsvindt. De combinatie van mens en dier maakt deze demonstratie uniek. Jaarlijks komen er op de vier demonstraties tien- tot twaalfduizend kijkers af.

Demonstraties reddingboot Terschelling

  • Donderdag 16 juli 19.30 uur op het strand van Oosterend (Paal 18)
  • Donderdag 30 juli 19.30 uur op het strand bij Paal 8 (West aan Zee)
  • Donderdag 13 augustus 19.30 uur op het strand van Oosterend (Paal 8)
  • Zondag 20 september 14.00 uur op het strand bij Paal 8 (West aan Zee)
www.museumreddingboot-terschelling.nl