Boyd Exell-wereldbekerfinale 2020
Boyd Exell-wereldbekerfinale 2020

Wereldbekerfinale: Boyd Exell, Koos de Ronde en IJsbrand Chardon op podium *video*

Algemeen

Team NL was op dreef tijdens de Wereldbekerfinale in Bordeaux. Koos de Ronde, IJsbrand Chardon en Bram Chardon werden twee, drie en vier. Op de superieure ritten van Boyd Exell hadden ze vandaag echter geen antwoord en zo won de Australiër voor de negende keer de wereldbekertitel. Koos de Ronde mocht als laatste van start in de eerste omloop nadat hij op zaterdag de eerste wedstrijd had gewonnen. De Ronde stuurde zijn span opnieuw snel en foutloos door het parcours van Johan Jacobs, maar moest toegeven op Boyd Exell die net daarvoor een toptijd had gereden. In de Drive off over het verkorte parcours haalde De Ronde alles uit de kast, maar Exell was hem opnieuw te snel af.

Tevredenheid bij familieteam De Ronde

De regerend Nederlands Kampioen was desondanks heel tevreden met zijn tweede plaats: ”Ik ben super happy, want van tevoren wist ik dat de tweede plaats het hoogst haalbare was. Het is jammer dat ik in de Drive Off een balletje had, maar de wedstrijd bleef wel mooi tot het einde”, vertelt De Ronde, die dit weekend een familieweekend beleefde in Bordeaux. Zijn vrouw Marie en zijn zoon Pieter fungeerden als grooms het rijtuig, terwijl dochters Anna en Julia het team vanaf de kant ondersteunden.

IJsbrand Chardon: “Niets te verliezen”

Voor IJsbrand Chardon kwam zijn kwalificatie voor de Drive off iets onverwacht nadat hij in de eerste omloop drie balletjes moest incasseren: “Ik heb het hele seizoen met hetzelfde span gereden en in Maastricht (tweede) en Boedapest (eerste) resulteerde dit in hoge klasseringen, maar tijdens de afgelopen wedstrijden kwam het er niet uit, terwijl ik wist dat het er wel in zat. Ik had ook geen reden om te wisselen. In de Drive Off wist ik dat ik niets te verliezen had. Ik wilde laten zien dat het een goed span is en dat is gelukt.” Chardon reed een foutloze omloop én zette de snelste tijd neer waarmee hij de negentiende Wereldbekerfinale met de derde plaats afsloot.

Hector van Bram Chardon niet fit

Voor titelverdediger Bram Chardon verliep het weekend minder dan gehoopt. Voor de veterinaire keuring bleek zijn vaste voorpaard Hector niet fit waardoor Bram een ander voorpaard moest inzetten. Hoewel deze ruin Conti over de nodige ervaring beschikt, had Bram hem sinds Lyon niet meer ingezet waardoor de routine ontbrak. Hierdoor liep Bram beide dagen tegen ongelukkige foutjes aan en moest hij dit keer genoegen nemen met de vierde plaats. Uitslag Wereldbekerfinale vierspannen Bordeaux 9 februari 2020:
  1. Boyd Exell 260,93
  2. Koos de Ronde 272,88}
  3. IJsbrand Chardon 275,07
  4. Bram Chardon 157,19
  5. József Dobrovitz 166,89
  6. Benjamin Aillaud 168,60
  7. Glenn Geerts 173,22
Uitslag Wereldbekerfinale Mennen Bordeaux Foto: FEI