Familie Schuiling
Familie Schuiling

In MenSport 1 Allemaal familie: “Er is altijd nóg een onderdeel”

Algemeen

Het gezin Schuiling is al meer dan 25 jaar verknocht aan het rijden van samengestelde wedstrijden. Vader René en moeder Petra begonnen met een tweespan Haflingers en een zelfgemaakte kar. Dochters Anniek en Marissa rijden op internationaal niveau. In MenSport 1 maken we kennis met de familie Schuiling. Het begon bij de familie Schuiling met Haflingers, maar vader René wilde al snel meer. Er kwamen compactere en snellere NRPS’ers op stal te staan voor een vierspan waar hij internationaal mee uitkwam. René weet nog goed hoe het was toen de meiden klein waren. “Marissa kon nog maar net lopen toen ze met een Shetje aan een halstertouw over het erf liep.” Marissa en Anniek reden beiden jarenlang onder het zadel.

Eerst zwemmen, dan paarden

Ruim tien jaar geleden was de minimum leeftijd bij de jeugdrubriek van een minimarathon twaalf jaar. Marissa: “Bij Horse Event in Deurne was er een rubriek ‘De kinderen van…’ en ik mocht meerijden. Ik was verkocht en wilde niets anders meer dan mennen.” Bij Anniek verliep het anders. “Van onze ouders moesten we eerst onze zwemdiploma’s halen, voordat we een hobby mochten kiezen. Bij Marissa stond het als een paal boven water dat ze wilde ponyrijden, maar ik had er niets mee. Tot er een knop omging; ik wilde het toch ook wel graag.” “Ik viel bijna van mijn stoel”, weet René nog.

Marissa en Kyra

Marissa (23) rijdt al jaren met de 19-jarige NRPS’er Kyra. “Ik ben onder het zadel met haar begonnen en heb haar doorgereden tot de klasse Z.” En zoals dat gaat met pony’s werd Marissa op een gegeven moment te groot voor haar. “Ik wilde absoluut geen afscheid van haar nemen, dus hebben we haar voor de menwagen gezet.” Kyra is kwaliteitsvol, maar heeft ook veel last van hengstigheid. “Het heeft veel tijd en moeite gekost om dat onder controle te krijgen, maar toen het eenmaal was gelukt, ging het snel bergopwaarts voor Marissa en Kyra”, legt René uit. Ook Anniek kan meepraten over hard werken en doorzetten met haar 15-jarige KWPN’er Aron. Lees het hele verhaal in Mensport 1-2020. MenSport bestellen doe je hier.