Riny, Jolanda en Rodinde utjens
Riny, Jolanda en Rodinde utjens

In MenSport 3 | Allemaal familie: Bij Rutjens kijken ze niet op de klok

Algemeen

De familie Rutjens is een begrip in de mensport. Waar vader Riny zich nu meer richt op het authentiek rijden, concentreert Rodinde zich op de wedstrijdsport. Op de vraag wie het meest fanatieke van het gezin is, wijzen Riny en Rodinde tegelijk naar de vrouw des huizes, Jolanda. Een aantal dagen voordat de overheid alle Nederlanders verzoekt om zoveel mogelijk thuis te blijven, is MenSport op bezoek bij de familie Rutjens in Weert. Zij merken nog niet veel van COVID-19, alleen dat er Belgen zouden langskomen om paarden te bekijken en zij hebben afgezegd. In België zijn op dat moment de maatregelen al strenger dan in Nederland. Maar zoals dat gaat met levende dieren, gaan de dagelijkse dingen bij trainingscentrum Rijo Stables gewoon door. Paarden worden naar de wei gebracht, getraind en verzorgd.

Profmenner

Riny Rutjens stapte aan het begin van de jaren tachtig de menwereld binnen. “Ik had een oude Victoria-koets, net zo lang als deze kantine, met een paard ervoor en zo reed ik de vaardigheid. Zo begon het en het was fantastisch”, lacht hij. Maar Riny wil meer en neemt zich voor om ieder wedstrijdseizoen een klasse hoger te starten. Dat lukt en in 1988 maakt hij de keuze om met zijn tweespan paarden de overstap naar de internationale sport te maken.

Kampioenschappen

Riny zegt vaarwel tegen zijn baan als loodgieter. Daar heeft hij geen moment spijt van gehad. In zijn sportieve carrière werd hij onder meer tien keer Neder­lands kampioen en eenmaal wereldkampioen in het Franse Jardy in 2003. Een aantal jaren geleden deed Riny een stapje terug uit de wedstrijdsport en nu richt hij zich meer op het authentieke gerij. Zijn 22-jarige dochter Rodinde heeft hetzelfde vuur in zich als haar vader en rijdt internationaal met haar tweespan Welsh D-pony’s.

Dispensatie

Op tienjarige leeftijd kreeg Rodinde dispensatie van de KNHS, omdat ze eigenlijk veertien jaar moest zijn om tweespan te mogen rijden. Net als haar vader startte ze ieder wedstrijdseizoen een klasse hoger en maakte ook de stap naar het internationale niveau.

Zelf uitzoeken

Je zou denken dat als Rodinde thuis tegen een probleem aanloopt met haar span, haar vader direct met een oplossing komt. “Nee hoor, ik kan nog genoeg zelf uitzoeken. Hij neemt wel eens de leidsels van mij over en dan vraag ik of hij het mij wil uitleggen wat hij nu precies doet. Dan zegt hij: ‘Nee, je moet alleen maar kijken.’ En dan moet ik er zelf achterkomen wat de oplossing is”, legt Rodinde uit.

MenSport 3

Lees het uitgebreide gehele interview in MenSport 3, die nu in de winkel ligt of hier te bestellen is. Tekst: Eefje van Harskamp Foto: Eveline Roseboom Meel