Chardon IJ-AKEN17L4682
Chardon IJ-AKEN17L4682 IJsbrand Chardon Foto: DigiShots

IJsbrand Chardon springt eventingparcours: “Ik ben het nog niet verleerd” *video*

Algemeen

IJsbrand Chardon kennen we als bijzonder fanatiek en succesvol menner, die vele kampioenstitels en medailles behaalde en ongetwijfeld ook nog zal behalen. Op een filmpje op Facebook is echter te zien dat hij niet alleen achter het paard zijn mannetje staat, maar ook in het zadel geen gek figuur slaat. “Mijn kinderen hadden alle verhalen over Deurne wel gehoord, maar ze hadden me nog nooit zien rijden”, vertelt de 59-jarige menner. “Zij wilden me wel eens zien springen!”

Ongeluk op skivakantie

“Ik heb de beroepsopleiding in Deurne gedaan, en dan moet je natuurlijk ook gewoon rijden”, aldus IJsbrand. “Ik heb dan ook altijd gereden en lessen gegeven. Tot we in 1996 op skivakantie gingen, en ik door een ongeluk mijn rug op twee plaatsen brak. Dat was wel even kritiek.” Het mennen ging al vrij snel weer, IJsbrand had een aangepast kussen en een soort steun voor zijn rug. “Dat jaar was het WK, dus ik was vooral daar op gefocust. Een jaar later ben ik weer op een paard gaan zitten. Het was alleen een paar rondjes stappen, maar ik had daarna zo’n last van mijn rug. Die pijn hield een paar dagen aan, dus mijn fysiotherapeut: stop daar maar mee.”

Van alles gedaan

In de tussenliggende 24 jaar heeft Chardon nog een paar keer geprobeerd het rijden weer op te pakken. Alle keren slechts voor een minuutje of tien. “Nadat het iedere keer zo’n zeer deed dacht ik: laat maar. Maar ja, je bent instructeur en je hebt gereden ... en je kinderen hebben dat nooit gezien.”

“Als zij bezig zijn met springen of eventing bemoei ik me er wel eens mee”, vertelt de menner. “Dan zeggen ze altijd: ‘Pa, ga zelf eens op het paard!’. Ze hoorden natuurlijk allerlei verhalen uit Deurne, en dat dat best redelijk ging. We hadden al van alles gedaan: Bram had nog nooit met een meerspan gereden dus hij ging met een zesspan rijden. Daarna pakte ik een 12-span, Bram weer een 14-span en Doron Kuipers kwam mennen.”

“IJsbrand is een wereldpaard”

Kortom: Chardon was zelf ook aan de beurt om eens wat anders te doen. “Ik zat op een fantastisch paard, opgeleid door mijn dochter Jeanette. De zus van Paulien, Yolande van Dijk, heeft hem gefokt en naar mij vernoemd. Sinds hij hier op stal is, heb ik beloofd dat ik er eens op zou rijden. Dat wilde ik in verband met mijn rug wel pas doen als hij echt op niveau was.” Hij vervolgt: “Inmiddels is IJsbrand super goed afgericht, en staan er geen wedstrijden op de planning. Daarom kon ik het risico van een zere rug wel nemen. Het is een wereldpaard en nadat Jeanette hem had losgereden, sprong ik binnen vijf minuten mijn eerste hindernis. Ik heb zo’n twintig minuten gereden, en heb er totaal geen last van. Dat smaakt dus zeker wel naar meer!”

“Ik zei toch dat je aanleg had?!”

Of hij het na al die jaren niet een beetje spannend vond om weer op te stijgen? “Als je zo’n paard hebt als IJsbrand is het niet spannend. Daarnaast moest ik op M/Z niveau springen toen ik afstudeerde, dus het zou gek zijn als ik nu alles kwijt was. Het was eigenlijk helemaal niet onwennig.

Naar aanleiding van het filmpje dat ik op Facebook plaatste stuurde mijn oud-instructeur Cor Loeffen een berichtje: “Ik zie dat je het nog niet verleerd bent, ik heb toch altijd al gezegd dat je er aanleg voor had?”. Dat was natuurlijk een heel mooi compliment. Ook Albert Voorn complimenteerde me nog, en hij is vrij kritisch. Als hij het niet goed vindt, dan is hij daar ook echt wel heel duidelijk over.”

Meer tijd voor leuke dingen

De menpaarden op stal Chardon worden ook drie keer per week onder het zadel gereden. “Dat vind ik belangrijk, dan worden de paarden veel losser en nageeflijker. Wie weet kan ik dat nu ook weer wat meer zelf gaan oppakken.” In tijden van het coronavirus zijn er meer mensen thuis in huize Chardon, waardoor er ook meer tijd is voor leuke dingen. “Normaal gesproken studeert Edith bijvoorbeeld in Utrecht, maar zij is nu ook thuis. Ook zijn we anders wel 25 of 26 keer per jaar weg, en dan vaak ook wel dagen of weken van huis. De paarden moeten nu wel gewoon training hebben, we zijn aan het perfectioneren. Anders krijgen we volgend jaar ‘de deksel op de kop’.” Bron: Hoefslag/Femke Verbeek Foto: DigiShots