Arrenslede WIlhelmina
Arrenslede WIlhelmina

Hippisch Erfgoed ‘herontdekt’ koninklijke arrenslee

Algemeen

Dat deze afgebeelde slede een prachtig exemplaar is, wist eigenaar de familie Kuivenhoven al. Maar het pronkstuk van de rijtuigenverzamelaars is ook nog eens héél bijzonder ... Stichting Hippomobiel Erfgoed ontdekte dat de blauwwitte arrenslede van Koningin Wilhelmina is geweest! “Nee, ik wist het echt niet, maar hier krijg ik kippenvel van”, reageert een geëmotioneerde Martin Kuivenhoven. De slee valt hierdoor voor de verzekering misschien wat duurder uit, maar hij is vooral als Nederlands erfgoed met stip in waarde gestegen.

Duitse handelaar

Afgelopen winter plaatste een Duitse handelaar een blauwwitte slede, gebouwd door rijtuigfabrikant Peter Scheurer uit Düsseldorf, te koop op zijn Facebookpagina. Vader Maarten en zijn zoons Martin en Henri Kuivenhoven, die als familie een passie delen voor rijtuigen en sledes, aarzelden niet om in de auto te springen en er op af te gaan. Het merk sprak hen aan en ze wisten dat de handelaar de slede van een Nederlandse liefhebber had gekocht.

Blikvanger

In januari kwam de arrenslede met kunstpaarden en schitterend bellentuig als blikvanger te staan in de monumentale bollenschuur in het Zuid-Hollandse Rijnsburg, waar de Kuivenhovens hun collectie in hebben ondergebracht. Als een van de topstukken. En toen vond Mario Broekhuis, onderzoeker van de Stichting Hippisch Erfgoed vorige week een foto ... van deze slee, met niemand minder dan Koningin Wilhelmina! Lees meer op de site van Hippisch Erfgoed. Bron en foto: Nieuwsbrief Hippisch Erfgoed