Tweespan Lipizzaners_Haitske Bobbink
Tweespan Lipizzaners_Haitske Bobbink

In MenSport 4: Rasportret De Lipizzaner

Algemeen

De Lipizzaner geniet vooral bekendheid vanwege de optredens aan de Spaanse Rijschool in Wenen. Maar de Lipizzaner kan méér: het is een zeer veelzijdig ras dat ook zeker aangespannen zijn mannetje staat. In MenSport 4 alles over de geschiedenis en de kenmerken van dit ras. En natuurlijk gesprekken met enthousiaste gebruikers! In Wenen struikel je als het ware over de Lipizzaners, niet alleen in de stallen van de Spaanse Rijschool, maar ook in het straatbeeld, als koetspaard om toeristen rond de rijden. In de rest van Europa, en zeker op andere continenten, komt de Lipizzaner minder voor. Ook in Nederland en België zijn slechts enkele honderden Lipizzaners. Maar de mensen díe de trotse eigenaar van een ‘Lipi’ zijn, willen nooit meer anders.

Harde paarden

Veel menliefhebbers zullen de naam Willem Bobbink wel kennen. Hij was fan van de Lipizzaners en zo kreeg dochter Haitske van kinds af aan te maken met deze paarden. “Mijn vader wilde altijd al Lipizzaners, maar omdat ze in de zeventiger jaren nog moeilijker te krijgen waren dan nu, werden het Friezen. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig kreeg hij de kans om voor een eigenaar een vierspan Lipizzaners te rijden.”

Zelf gefokte kleinkinderen

“Helaas werd daar na een paar seizoenen de stekker uit getrokken, en toen kocht mijn vader zelf veulens in het buitenland, in 1986 en 1987. Die heb ik opgevoed, voorbereid op het werk voor de wagen en samen met mijn vader betuigd. Daarna ging ik altijd mee als groom als hij wedstrijden had. Ik trainde de paarden in enkel- en tweespan. Van een van deze ‘oude’ merries heb ik nu nog altijd twee zelf gefokte kleinkinderen, een merrie uit 2003 en een ruin uit 2006. De merrie was te heet om mee te mennen, óók in tweespan, dus met haar reed en rijd ik onder het zadel.”

Sensibel maar eerlijk

Naast haar ruin spant ze nu een jonge Lusitano schimmel in; hij is beleerd door Raymond Letteboer en doet het prima naast Neapolitano Capriola. “Hero EP lijkt precies op ‘Karel’, zoals we Capriola noemen”, aldus Haitske. “Het is nog geen topspan, maar de paarden hebben dezelfde maat en ruime bewegingen, en mensen die hen niet kennen denken dat het twee ‘Lipi’s’ zijn. Ik vind de Lipizzaners geweldig, omdat ze weliswaar sensibel zijn, maar als je ze eenmaal voor je gewonnen hebt, gaan ze voor je door het vuur.”

32 jaar

“Het zijn harde paarden, ik heb ze 24/7 buiten staan”, vervolgt ze. “Alleen in de winter staan ze ‘s nachts binnen. Ik kocht ooit een ouwetje terug dat van mijn vader geweest was, die is bij mij 32 jaar geworden. Het is jammer dat er in Nederland blijkbaar geen markt voor is voor dit mooie ras.”

Rasportret Lipizzaner

Gebruik: De Lipizzaner wordt gebruikt als men- en rijpaard, door recreatie- en topmenners en -ruiters. Het ras is geschikt voor de (hogere) dressuur en genieten in die discipline de grootste bekendheid, vanwege de Spaanse Rijschool in Wenen. In de internationale mensport kennen we ze als de paarden van bijvoorbeeld de Hongaren Dobvrovitz en als indoorpaarden van bijna alle World Cup-menners. Stamboek: Nederland: In 2005 weekte het Lipizzaner Stamboek zich los van het KWPN, waar het sinds 1977 de administratie had ondergebracht; de naam werd Lipizzanerstamboek ­Vereniging Nederland (LVN). België: Het Belgisch Lipizzaner stamboek bestaat sinds 1979. Beide stamboeken zijn aangesloten bij The Lipizzan International Federation (LIF), dat waakt over het behoud van het ras. Stokmaat: De rasstandaard is 1.55m tot 1.59m, in de praktijk meten paarden van 1.50m tot 1.64m. Karakter: De Lipizzaner is intelligent en braaf, maar pittig. Lees het uitgebreide, hele artikel in MenSport 4, die nu in de winkel ligt of je hier kunt bestellen. Tekst: Christine Dijk Foto: Privébezit