Heleen Vegterlo en Riannetje (10)
Heleen Vegterlo en Riannetje (10)

Positief jurycommentaar op meetmoment in Schalkhaar

Algemeen

De familie Reilink in Schalkhaar bestaat uit pur sang-paardenmensen en runt een grote paardenhouderij. Niet vreemd dus dat zij afgelopen zaterdag en zondag gastvrijheid verleenden op hun thuisterrein aan de Baarler Marsweg aan een aantal menners voor een officieel meetmoment. De deelnemers konden bij menvereniging Deventer ’85 twee dressuurproeven rijden en een vaardigheidsparcours. Bert Reilink, zelf enthousiast menner, fungeerde zondag als jury. Hij was na afloop heel positief: “Alle aanspanningen zagen er allereerst topverzorgd uit. De pony’s en paarden waren perfect getoiletteerd en daaraan kon ik dan ook de nodige 9-ens kwijt. Daarbij werd er heel secuur gereden, netjes op de letter en met correct uitgevoerde oefeningen.”

Extra trainen in coronatijd

Bert vervolgt: “Het leek wel of er tijdens de coronatijd extra veel geoefend was op de dressuur, die was bij alle aanspanningen strak voor elkaar. Ik heb zelfs een paar menners meer dan 200 punten kunnen geven. Onder meer aan Heleen Vegterlo met Riannetje (foto). Deze bonte pony is keurig opgeleid en een klasse apart wat beweging aangaat. Ook de Friese merrie Wijtske DL viel positief op. Zij bewoog met veel afdruk en kracht door de ring en bleef daarbij mooi stil in de aanleuning. Een plezier om naar te kijken.

‘Best warm’

Ik zou over deze wedstrijd niet iets negatiefs kunnen zeggen, alleen dat het me opviel dat de meeste pony’s en paarden in de tweede proef wat minder actief waren. Waarschijnlijk omdat het best warm was en voor de meesten was het ook weer de eerste keer van huis. Ze vonden het dan toch weer een tikje spannend en dat vreet natuurlijk energie.”

Twee uur onderweg

Renate Roling van Dressuur- en menstal Laurena kwam helemaal uit Nieuwendijk. Twee uur rijden met de vrachtwagen naar Schalkhaar: “Mijn zus Laura ging mee als groom. Zij rijdt onder het zadel, maar ik ben daar enige tijd geleden mee gestopt vanwege rugproblemen. Mennen gaat prima en ik vind het heel erg leuk.”

Friezenfan

Met Oukje fan it Hiem reed ze een L-proef. “Het hengstveulen van Oukje is vier maanden oud, dus hij ging ook mee naar de wedstrijd. Ook met Wijtske DL startte ik in de klasse L. Zij is pas vijf jaar en vond het allemaal nog wat spannend. Zeker toen het wat drukker werd met losrijden. Ze was een beetje moe in de tweede proef. Inmiddels is ze een paar maanden drachtig;  ze is te mooi om niet mee te fokken.”

In de regen

Freddy Avezaath, zoon van de bekende Nico, deed zowel op zaterdag als zondag mee met zijn pony’s Verdi en Senna. Vanuit de Betuwe was het ook een stevige rit naar Schalkhaar. “Onlangs heb ik de vrachtwagen en het presentatierijtuig van mijn vader overgenomen. Ook de tuigen mocht ik bij hem ophalen. Dit meetmoment was een ideale gelegenheid om alles uit te proberen. Vooral ook omdat het twee dagen achter elkaar was.”

Scherp én ontspannen

Zaterdag moest Freddy in de regen rijden, en was hij na afloop niet tevreden. Zondag liep het allemaal al veel fijner. “De pony’s zijn nu acht en negen jaar, een mooie leeftijd om mee te kunnen werken. Ze zijn wat verschillend van aard; de een is wat scherper dan de ander. De kunst is om de ene scherp te krijgen en tegelijkertijd de ander ontspannen te houden. Maar het gaat steeds beter en ze gaan echt samen spannen. Ik ben heel blij met ze!” In de volgende MenSport ziet u bijna alle deelnemers aan dit evenement op de foto in de rubriek Meetmoment in Beeld. Bron: Redactie MenSport, overname zonder toestemming en bronvermelding niet toegestaan.