2210202040. SIEBERS Saskia_AXEL_SPDX8131©S. Bailly _ Centaure Production-klein
2210202040. SIEBERS Saskia_AXEL_SPDX8131©S. Bailly _ Centaure Production-klein Saskia Siebers

Saskia Siebers wereldkampioen enkelspannen mennen, Nederland teamgoud

Algemeen

Na de dressuur en de marathon stond Saskia Siebers met Axel nog op brons op het WK enkelspannen in het Franse Pau, maar de vaardigheid vandaag veranderde alles. Ook al won ze de vaardigheid niet, toch pakte ze de individuele gouden medaille. Ook het Nederlandse team won goud. Twee jaar geleden won het Nederlandse team ook al goud.

Moeilijk vaardigheidsparcours

Op de laatste dag van het WK in Pau stond de deelnemers een moeilijk vaardigheidsparcours te wachten. Vooral de toegestane tijd was de scherprechter. Maar het parcours kende nog meer uitdagingen met verschillende oxers, meervoudige hindernissen en keuzeopties in de te rijden lijnen. “Ik wist dat we nog kansen op goud hadden als de vaardigheid moeilijk zou worden”, vertelt bondscoach Ad Aarts. En dat bleek zo te zijn.

Rudolf Pestman magnifiek

De strijd om goud in het landenklassement ging tussen thuisland Frankrijk en Nederland. Marathonwinnaar Jean Michel Olive had in de vaardigheid zijn handen vol aan zijn paard Sinnamari. Maar liefst drie balletjes gingen van de kegels en ook de tijd was een probleem. Daarmee had Frankrijk al twee minder goede resultaten staan toen Rudolf Pestman de ring in kwam. Hij reed een magnifieke vaardigheid. In hoog tempo en zonder fouten hield hij zelfs negen seconden over en won het slotonderdeel. Het publiek werd uitzinnig en zo ook Rudolf zelf. “Alles viel op zijn plek en alles paste”, zegt hij over zijn rit. “Diesel deed alles wat ik vroeg en ik had het parcours 100% in mijn hoofd. En dat is zo fijn rijden! Het was een uitdagend en mooi parcours, ik had mijn lijnen goed en wist precies waar ik gas kon geven.”

Smalle oxers

Na deze rit lonkte het teamgoud voor Nederland. Saskia Siebers had Axel er opnieuw fijn aan staan en liet ook alle ballen liggen. De tijd haalde ze net niet, waarmee ze 1,06 strafpunt opliep. “De vaardigheid ging super goed. Er stonden drie oxers na elkaar die erg krap stonden. Vooral de tweede. Axel schoot een stukje weg en om terug te komen moesten we een scherpe wending maken. Dat kostte seconden. Verder hebben we de vaardigheid super strak gereden”, vertelt Saskia aan Mensport.

Risco’s nemen

“De strijd is pas gestreden als het helemaal klaar is. Na mij moesten nog twee de ring in met de vaardigheid. Zeker als je als laatste binnen rijdt is dat niet in je voordeel, dan moet je er helemaal voor gaan en dat brengt risico’s mee. Het paard van Kelly was wat heet en de Franse Vignaud had daar ook last van, waardoor de vaardigheid wat moeilijker werd. Toen ik klaar was, was ik heel blij met mijn rit. Ik stond in ieder geval nog op brons. Toen ik langs het stadion reed hoorde ik dat ik al zilver had. Toen moest alleen de Franse Vignaud nog. Bij het veld aangekomen hoorde ik dat zij een bal had en ik dus goud had!”

Nog even landen

“Dat is echt wel kicken. Na mijn rit had ik het niet meer in de hand en dan pak je toch goud. En met het team pakken we dan ook nog eens goud! In de ereronde hoorde ik wat tegen elkaar tikken de hele tijd; klong-klong. Dat waren mijn twee gouden medailles! Ik ben best nuchter, dus het moet allemaal nog even landen.”

Uitslag

Uitslag WK Enkelspan Frankrijk 2020.  Individueel: Goud Saskia Siebers Axel, 136,18 punten; Zilver Kelly Houtappels (Can) - Flip, 139,00 punten; Brons Bartlomiej Kwiatek (Pol) - Sonet, 139,52 punten; 5. Rudolf Pestman (Eext) - Diesel, 144,76 punten; 14. Eline Houterman (Horst/Meterik) - Vygo, 161,63 punten; 19. Frank van der Doelen (Nuland) - Sterre, 165,78 punten.

Landenwedstrijd

Landenteams: Goud Nederland (Saskia Siebers, Rudolf Pestman en Frank van der Doelen), 280,94 punten; Zilver Frankrijk, 290,42 punten; Brons Polen, 300,78 punten. Bron: KNHS/ Mensport