Hoeven © DigiShots
Hoeven © DigiShots Spuit de hoeven van je paard dagelijks nat © DigiShots

Brokkelhoeven: hoe krijgt je paard weer mooie hoeven?

Algemeen

Heeft jouw paard slechte hoeven of ‘brokkelhoeven’? Hoe komt dat? Je zou denken dat dit komt door gebrek aan voedingsstoffen. Maar dat is niet altijd het geval. Meestal komt het juist door een gebrek aan beweging, door erfelijkheid, droogte of niet goed passend of versleten beslag. Kijk daar eerst naar en zorg voor het het dagelijks natspuiten van de hoeven. Vervolgens kun je op de volgende manieren de groei van nieuw hoorn met voeding gaan ondersteunen.

1. Opbouw

Hoeven bestaan voor het grootste deel uit keratine, een eiwit dat structuur/stevigheid geeft. Voor de aanmaak van keratine is o.a. voldoende van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteine nodig. Verder is glucose belangrijk voor de hoefgroei. Vetzuren hebben een barrièrefunctie en helpen bacteriën en schimmels buiten de hoef te houden.

2. Vitamine A

Vitamine A speelt een rol bij de celdeling. Een tekort aan deze vitamine is wel eens in verband gebracht met kroonrandontsteking. Biotine is een B-vitamine die in de darmen door bacteriën wordt gesynthetiseerd. Biotine is erg bekend met betrekking verbetering van de hoefkwaliteit, hoewel onderzoeksresultaten nog steeds niet altijd een werking aantonen.

3. Tekorten

Koper, zink, mangaan, selenium en calcium zijn mineralen die van belang zijn bij de opbouw en bescherming van de hoefstructuur. Een tekort aan één of meer van deze mineralen kan leiden tot hoefafwijkingen, maar meestal zijn tekorten sneller ergens anders zichtbaar. Supplementen ten behoeve van de hoefkwaliteit bevatten vaak deze mineralen. Gezien het feit dat een hoef een hele tijd nodig heeft om te groeien, kan het erg lang duren voordat het effect van behandelingen ter verbetering van de hoefkwaliteit zichtbaar worden. Het dagelijks natmaken van de hoeven kan, zeker bij paarden die op vlas, koolzaadstro of een ander uitdrogend strooisel staan, al heel goed helpen, mits dit lang genoeg wordt volgehouden. Dit bericht verscheen eerder op de website van Hoefslag.