Daphne Overeems
Daphne Overeems

Daphne Overeem: “Zoë wordt bloedfanatiek als ze voor de kar staat”

Algemeen

De MenSport@Home-competitie is in volle gang en de eerste video’s zijn al van leerzame feedback voorzien. Daphne Overeem was een van de allereerste die de MenSport@Home-proeven mocht uittesten en is super enthousiast over de wedstrijd. Samen met haar Fries x haflinger kruising Zoë is ze hard aan het trainen om straks ter vergelijking weer een nieuwe video in te kunnen sturen. Overeem heeft de 5-jarige Zoë al vanaf dat ze zes maanden oud was. “Ik had altijd verzorgpony’s en -paarden gehad, en ik wilde heel graag een eigen paard”, blikt de menster terug. “Toen ik Zoë tegenkwam op Marktplaats viel ze gelijk op, maar wist ik nog niet zeker of het handig was om een veulen te kopen. Ik twijfelde heel erg en besloot om het nog even aan te kijken, totdat ik een week later opeens dezelfde advertentie doorgestuurd kreeg van een vriendin. Ze schreef dat dit paard echt wat voor mij was, en toen heb ik de stap gezet om toch bij het paard te gaan kijken”.

Typisch menpaard

Samen met een vriendin ging Overeem langs bij Zoë. “Gelijk toen ik haar zag lopen wist ik gelijk dat dit hét paard was”, lacht ze. Ze besloot de merrie te kopen als toekomstig rijpaard, het mennen stond toen nog niet op de planning. “In die tijd ben ik een paar keer mee geweest als groom en toen ben ik voor het mennen gevallen. Ik heb een paar keer les genomen met zijn paard en toen begon het echt te kriebelen om dit ook met Zoë te gaan doen. Ze is ook een typisch paard wat vaak wel voor de kar kan staan, dus ik ben het gewoon gaan proberen om te zien waar het schip zou stranden”. Omdat Overeem zelf nog niet heel veel men-ervaring had, wilden twee vrienden van haar zich wel ontfermen over de eerste stappen in het beleren voor de wagen. “Het enige wat ik zelf moest doen is zorgen dat er een rem en stuur op zat, en dat ze wist hoe ze moest trekken. Ik ben met lange lijnen bezig gegaan en heb haar banden laten trekken, zo zijn we een beetje begonnen. Mijn vrienden hebben haar toen vier keer voor de kar gezet, en toen was Zoë zo braaf dat ik het verder zelf heb gered”.

Bloedfanatiek

“Zoë vindt het mennen heel leuk en wordt bloedfanatiek als ze voor de kar staat”, vervolgt Overeem vrolijk. “Ze kijkt nergens van op of om, het is echt een goede”. In de eerste instantie was de menster er van overtuigd dat de wedstrijdsport niks voor de combinatie was, maar ook dit begint langzaam wat meer te kriebelen. “Voor mijn gevoel kwam er in het begin veel te veel druk op ons te liggen. Maar nu ik meer het idee krijg dat Zoë het leuk vindt en ik fanatieker begin te worden, wil ik eigenlijk toch af en toe wat wedstrijdjes mee gaan pakken”. Met de MenSport@Home proeven wist de combinatie 61 procent te behalen. “Toen ik hoorde dat WeAllRide testers zocht heb ik gelijk mijn kans gegrepen en heb ik een proef ingestuurd, en dat is goed uitgepakt”, vertelt Overeem. “Ik ben zeker bereid om dit nog een keer te gaan doen”.

Duidelijke feedback

Gerenommeerde juryleden bekijken de video’s aandachtig en geven opbouwend commentaar waar je echt wat mee kan. “De feedback was heel duidelijk en ik kon me er heel erg in vinden. De punten waar ik volgens de jury aan moet werken kon ik ze ook niks anders dan gelijk in geven. Zo kreeg ik de tip dat Zoë wat meer voorwaarts mag lopen, en dat klopt ook, want ze is liever lui dan moe. We zijn nu druk aan het trainen dat ze iets fanatieker gaat lopen en dat gaat echt steeds beter. Ik kom nu op het punt dat ik binnenkort weer een video in wil sturen zodat ik het protocol en met elkaar kan vergelijken om te kijken of er vooruitgang in zit”. Overeem hoopt dat haar merrie oud kan worden bij haar. “We willen samen gewoon lekker veel kilometers maken en alles zien wat er te zien valt. Plezier is essentieel, of dat in de sport is of gewoon lekker recreatief, ik vind beide prima. Zoë is mijn maatje en dat vind ik het allerbelangrijkst”, sluit ze enthousiast af. Op de website van weallride.nl vind je meer informatie om mee te kunnen doen aan Mensport@Home Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit