Kirsten Beckers
Kirsten Beckers Vierspan Foto: Sabine Timman

KBRSF: Mark Wentein nieuwe begeleider vierspan paarden

Algemeen

De KBRSF mencommissie heeft onder leiding van Françoise Thiry, recent besloten om Bruggeling Mark Wentein weer te kiezen voor de begeleiding van de vierspan paarden. In 2018 was hij succesvol op de Wereldruiterspelen (WEG) in Tryon (USA). De menners brachten twee medailles mee van deze hippische missie voor ons land. Brons met de ploeg Edouard Simonet – Glenn Geerts – Dries Degrieck. Met zijn Arabo-Friezen reed Edouard Simonet nog een individuele bronzen medaille erbij. De uitbater en voorzitter van de Vzw De Brugse Koetsiers, is al een langere tijd actief in de mencommissies. Ook is hij FEI-jurylid en TD op het hoogste niveau – level 4. Hij leid als FEI Course Director al enkele jaren juryleden wereldwijd op. Hij zit al 45 jaren op de koetsbok en is vermoedelijk de langst rijdende menner die onafgebroken een KBRSF-licentie had en jaarlijks wedstrijden rijdt. In 1981 werd hij voor het eerst kampioen mennen, in de reeks enkelspan pony’s, van België. Sindsdien heeft in de reeks enkelspan paarden zes FEI Wereldkampioenschappen uitgereden. Goed voor een FEI Golden Badge of Honnor in deze sport.

Ervaring met de jeugd

“Tryon was een specifiek en succesvol project voor één jaar. Daarna reed ik zelf nog en jureerde ik op tal van internationale wedstrijden en FEI-kampioenschappen. Dan kan men geen chef d’équipe zijn. Het is een eer om hiervoor opnieuw gesolliciteerd te worden. Ik weet dat de vraag ook intens vanuit de menners komt. Twee derde van de succesvolle ploeg van Tryon is er nog. We zullen de ervaring van Edouard Simonet missen. Het was een menner waar je altijd kon op rekenen.” Vorig jaar zou het WK plaatvinden maar de finale ging niet door vanwege Corona. Een nieuwe jonge menner biedt zich aan. België zal dan vermoedelijk weer één van de jongste ploegen hebben in deze vierspan sport.

EK Budapest

Er wordt een nieuw en jong span geschoold door Edouard Simonet. Veel internationale ervaring hebben zijn paarden nog niet. Het EK in Budapest (HUN) in september wordt het hoofddoel voor dit jaar. Maar daarvoor tellen de landenwedstrijden van Windsor en Aken. “Ik zal mij volledig inzetten om onze jonge en kwaliteitsvolle menners, van mijn jarenlange ervaring gebruik te laten maken.”

Winst of verlies

De atleten moeten op het hoogste niveau presteren, zodat ze zich op hun sport kunnen concentreren. “Het blijft een uitdaging, om met de verhoopte resultaten naar huis te komen. Hoe beter we georganiseerd zijn, des te beter de slaagkansen zullen zijn. Maar laten we ook realistisch blijven, winst of verlies liggen soms zo dicht bij elkaar”, aldus Mark Wentein.

Medaillekansen

Volgens Glenn Geerts is het algemeen bekent dat de combinatie DRIES-EDOUARD-GLENN bij de topfavorieten hoort. “Individueel en zeker als team moeten de anderen rekening houden met ons voor podiumplaatsen. Met Mark als leider voor ons en als motivator achter ons, zijn de medaillekansen alleen maar groter. Dat bewijs was er al in 2018 tijdens de WEG in Tryon. Nieuwkomer Sam Gees zal zich nog moeten bewijzen in dit rijtje maar ik zal er mijn uiterste best voor doen om de nodige informatie en kennis door te spelen om ons als team sterker te maken. Met de zilveren teammedaille en mijn bronzen individuele medaille tijdens het EK 2019 in het achterhoofd, ben ik gemotiveerder dan ooit!”

Kennis en ervaring

Wendy Laeremans is sporttechnisch directeur van de KBRSF en vindt het absoluut goed nieuws voor de Federatie en de Belgische mensport. “We zijn zeer opgetogen over de terugkeer van Mark, die in het verleden al succesvol was als Chef d’ équipe van de Belgische menploeg. De kennis en ervaring die een man als Mark aan onze menners kan meegeven, is een grote troef. We heten hem dan ook opnieuw van harte welkom!” Françoise Thiry is voorzitster van de KBRSF mencommissie en heeft al een tijdje aangedrongen bij Mark om dit weer te doen. “Ik verheugd dat hij na onderling overleg en planning, dit weer op zich neemt.” Bron: Persbericht