MenSport@Home-winnares Nadja Broos: “Big Boy is een superpony”

Algemeen

Nadja Broos wist de klasse Zwaar van de online MenSport@Home-competitie op haar naam te schrijven. Samen met de 10-jarige zelfopgeleide New Forestpony Big Boy (v. Orlando) reed ze naar een score van 67,03%, wat resulteert in een online les van niemand minder dan Bram Chardon. “Het voelt supergoed, helemaal omdat ik het echt niet verwacht had”, steekt ze enthousiast van wal over haar overwinning. “We reden mee omdat ik een keer een Z-proefje wilde proberen. Het was dan ook wel even spannend toen we bovenaan eindigden, maar uiteindelijk heeft niemand ons meer ingehaald”.

Z-debuut

Broos heeft Big Boy sinds hij vijf jaar oud was. “Toen we hem kochten was hij een beetje beleerd onder het zadel, maar voor de rest nog helemaal groen. We hebben het beleren voor de wagen uitbesteed aan Gerard Leijten, en daarna zijn we zelf rustig aan begonnen met het rijden”. Voordat de wedstrijden afgelast werden reed de combinatie op M-niveau. “We hadden de punten voor het Z binnen en hadden ons ook al ingeschreven voor onze eerste wedstrijd, maar helaas werd dat op het laatste moment afgelast. De bedoeling was om dit jaar samengesteld op Z-niveau te starten, hopelijk gaat dag nog lukken met de huidige omstandigheden”.

Erg tevreden

“Voor de wagen heeft Big Boy echt een geweldige draf”, vertelt de menster vrolijk over de kwaliteiten van haar ruin. “Het is echt een superpony. Zijn stap is het minste van de drie gangen, maar zijn draf en galop zijn beide heel beheerst en heel goed”. Over haar winnende proef vertelt ze: “Deze ging heel goed, ik was heel erg tevreden. Big Boy liep heel goed en was heel rustig, wat fijn was omdat hij soms best wel gespannen kan zijn. Tijdens het filmen liep hij heel lekker, al was het wel even wennen om te rijden in een 20 bij 60 bak”, lacht Broos. “Maar hij deed het heel goed en ik had ook wel verwacht dat we goede punten zouden krijgen, maar op zo’n goed percentage had ik niet op gerekend”.

Ritme

Broos vindt het fijn dat ze op deze manier toch het wedstrijdgevoel kan blijven behouden. “De pony’s begonnen een beetje uit hun ritme te raken, want het is gewoon een gekke tijd. Het allerliefst was ik gewoon lekker op wedstrijd gegaan natuurlijk, maar nu dat niet kan is is super dat dit initiatief er was”. Ondanks het hoge percentage en de goede proef, kreeg de combinatie nog genoeg feedback om mee verder te werken. “Op het protocol stond dat we een leuke combinatie waren en ik kreeg tips waar we ook echt wat mee kunnen. De feedback was heel opbouwend, zo kreeg ik bijvoorbeeld tips voor het verbeteren van de stap”. Zodra het weer kan is de combinatie weer terug te vinden in de ring. “Ons doel is om dit jaar samengesteld te starten, zodat we misschien ooit nog eens aan een NK mee kunnen doen”, sluit Broos gedreven af. Tekst: Isa Wessels - Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan. Foto’s: Privébezit / Y.Photography