WK tweespan Kronenberg
WK tweespan Kronenberg Foto: Limburg2021

Goed nieuws over WK tweespannen in Kronenberg

Algemeen

De organisatie van het wereldkampioenschap voor tweespan paarden in Kronenberg dat van 8 tot en met 12 september 2021 wordt gehouden, kan rekenen op financiële steun van een aantal overheden. Hierdoor kan er in elk geval een basisversie van het WK georganiseerd worden, mits de dan geldende coronamaatregelen dat toelaten en het eventuele gevaar van het rhinopneumonie virus is geweken.

WK gaat door

“We hebben de toezegging van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een bijdrage, waarmee we een ‘uitgeklede versie’ van het WK kunnen realiseren,” licht WK-voorzitter Nico Rijnbende toe in een persbericht van de organisatie. “Hierdoor is de sport in elk geval verzekerd van het doorgaan van het WK, ongeacht of het met of zonder publiek gehouden wordt. Ook het prijzengeld voor de deelnemers is hiermee zeker gesteld. Hogeschool Zuyd heeft middels een studie de haalbaarheid van dit WK getoetst en hier kwam een positief resultaat uit.”

Inclusief publiek?

Rijnbende: “Ons doel is uiteraard om er een prachtig WK van te maken met alles wat daarbij hoort, inclusief publiek, side events en een promodorp, want dat maakt een WK juist zo bijzonder. We zijn in gesprek met diverse andere partijen en sponsoren om dit te kunnen realiseren en we hopen uiteraard op hun medewerking zodat we een WK van formaat kunnen neerzetten, want dat verdient de mensport. Bovendien sluit dit naadloos aan op ons thema ‘Connecting the world HorseWide’ waarin we Limburg presenteren als hippische hotspot van West Europa en we steeds verbindingen zoeken met onder meer het lokale bedrijfsleven om de aangespannen sport te promoten bij het grote publiek.”

Eerste keer in Nederland

Het wordt de eerste keer in de geschiedenis van de mensport dat het WK tweespannen in Nederland wordt georganiseerd. Niet eerder vond er een WK voor deze mendiscipline plaats in eigen land. In het verleden waren Nederlandse tweespanrijders al zeer succesvol op wereldkampioenschappen. Zo was er goud voor Mieke van Tergouw in 1995, goud voor Riny Rutjens (Weert) in 2003 en goud voor Harrie Verstappen in 2009. Limburger Stan van Eijk (Schinveld) won brons op het laatste WK in 2019 en zal zeker een gooi doen naar een hoge klassering op het WK in Kronenberg.