Ilse Bronkhorst
Ilse Bronkhorst Foto: Fleur Klop.

Ilse: ‘Ik ben van: lol met je knol!’

Algemeen

“Als je enkelspan rijdt, wil je ook tweespan rijden”, zegt Ilse Bronkhorst lachend. Omdat het merrie Igraine op z’n zachtst gezegd wat lastig is naar andere paarden - “Noem het maar asociaal” - heeft Ilse zelf een veulen gefokt om in de toekomst tweespan te kunnen gaan rijden. “Hij is nu een jaarling, dus over een paar jaar moet hij eraan geloven.” Ilse komt uit een familie waarin haar opa tuigpaarden had en haar oom Fjorden. “Ik woonde in een klein dorpje, Zijderveld. Mijn opa woonde in de polder en daar ging ik vaak heen. Net als naar de paarden van mijn oom. Maar nadat ik ben gaan samenwonen in Geldermalsen, werd dat toch minder. Zeker als je je eigen huisje hebt en werk. Ik miste de paarden wel enorm. Daarom wilde ik een eigen grote pony en dat werd Igraine.”

Enkelspan met Igraine

Ilse is niet van het zelf rijden, wel van het mennen. “Mijn ouders hebben helemaal niets met paarden, ze zijn er bang voor. Mijn twee zussen en ik vinden paarden helemaal geweldig. Gek hè? Voordat ik mijn pony kocht, wilde ik wel eerst mijn menbewijs halen. Dat heb ik behaald bij Nico Avezaath. Ik rijd enkelspan met Igraine, omdat Igraine lastig/asociaal met andere paarden is. Maar wel super mensgericht. Ze staat bij de pensionstal ook altijd van de groep af in de wei. Ik dacht: als ik nou zelf een veulen fok, kan ik ze samen houden. Dat gaat vast beter.”Lol met je knol!

En dat gaat vooralsnog goed. De jaarling Xanthos doet het goed. Ilse werkt in ploegendiensten als allround operator bij Royal Bel Leerdammer en dat is ideaal met haar paarden. “Of ik nu vroeg of laat moet werken, er zijn genoeg uren daglicht die ik met de paarden kan doorbrengen. Ik ga er iedere dag heen. Ik heb eens in de week menles, voornamelijk dressuurgericht. Dat is toch de basis. Ambities voor wedstrijden heb ik niet. Daar ben ik te zenuwachtig voor, denk ik. Ik ben van: lol met je knol! Dat is wat ik wil. Mijn ultieme droom is ergens een huisje vinden met met mijn vriend waar de paarden 24/7 buiten aan huis kunnen staan en als ze willen altijd naar binnen kunnen gaan. Dat zou fantastisch zijn.” Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl [caption id=”attachment_13077” align=”alignnone” width=”300”]Xanthos Het veulen Xanthos van Ilse Bronkhorst.[/caption] [caption id=”attachment_13078” align=”alignnone” width=”300”]Ilse Bronkhorst Foto: Marlies Kranstauber - Reerink[/caption] [caption id=”attachment_13079” align=”alignnone” width=”300”]Ilse Bronkhorst Foto: Marlies Kranstauber - Reerink[/caption][caption id=”attachment_13083” align=”alignnone” width=”300”]Ilse Bronkhorst Fleur Klop Foto: Fleur Klop.[/caption] [caption id=”attachment_13080” align=”alignnone” width=”300”]Ilse Bronkhorst Naast mennen doet Ilse ook aan vrijheidsdressuur. Foto: Sophiegrafie[/caption] Door: Robert Hüsken / Mensport
Ilse Bronkhorst
Ilse Bronkhorst
Ilse Bronkhorst