d7589e1b-92fe-4ad8-9f56-6493e9b63ee5
d7589e1b-92fe-4ad8-9f56-6493e9b63ee5

Paarden van stal voor afronding restauratieproject

Algemeen

De rijtoer op Prinsjesdag mag dan niet zijn doorgegaan, die met de rijtuigen van Kasteel de Haar gaat wel door! En dat belooft minstens zo fraai te zijn. Met het koper- en zilverwerk glimmend gepoetst, de koetsiers en postiljons in hun galalivrei en natuurlijk prachtige paarden die een sfeer op gaan roepen uit vervlogen tijden. Zelden is de romantiek in het kasteelpark zo voelbaar als op zaterdag 16 oktober.

Geschiedenis komt tot leven

In de periode 2019-2020 zijn vier rijtuigen die oorspronkelijk thuishoren in het koetshuis van Kasteel de Haar in Haarzuilens museaal gerestaureerd. Dit project onder leiding van de Stichting Hippomobiel Erfgoed had als doel om deze topstukken te bewaren voor het nageslacht, en om hun ‘verhaal’ opnieuw op hun plek van herkomst te gaan vertellen. Maar een rijtuig komt pas echt tot leven door er paarden voor te zetten, al zal dit slechts zelden gebeuren, want het gaat om museumstukken. Wat al vorig jaar de bedoeling was, gaat nu dan toch echt plaatsvinden als afronding van het restauratieproject. Het aanspannen van de calèche, victoria-duc, char-à-banc en napoleon phaeton is een feestje waar u bij kunt zijn! Het is tevens een reconstructie van de oude plaatjes van deze rijtuigen waarop Baron Etienne van Zuylen Nijevelt en de Baronesse Hélène van Zuylen Nijevelt-de Rotschild trots poseren. De char-à-banc of jachtbreak zelfs met zes schimmels, de calèche met een vierspan à la daumont, en dat is vanaf het paard gereden in plaats van door een koetsier. Ze komen voor het kasteel te staan of rijden rond door het 55 hectare grootte kasteelpark.

Een prachtige dag om erbij te zijn

Om de sfeer helemaal terug te brengen naar de belle epoque, de ‘mooie tijd’ van voor WWI is de Private Driving Club uitgenodigd, een internationale club van rijtuigverzamelaars die met hun rijtuigen een picknick in het park gaan houden. En u bent welkom om ook hun prachtige rijtuigen en fiere paarden te bekijken. Dit festijn, waarvoor het nodig is om vooraf tickets online te bestellen, vormt een heerlijk dagje uit in combinatie met een bezoek aan het kasteel. Datum: zaterdag 16 oktober   Kijk voor meer info en het bestellen van tickets op www.kasteeldehaar.nl