Glenn GeertsStuttgart German Masters 2018© DigiShots
Glenn GeertsStuttgart German Masters 2018© DigiShots

Glenn Geerts op weg naar wereldbekerseizoen: “Ik blijf de tuigpaarden trouw”

Algemeen

Het wereldbekerseizoen staat voor de deur. De tien menners die aan de wedstrijdreeks deelnemen zijn bekend; Glenn Geerts is één van hen. Hij heeft er veel zin in, laat hij weten vanuit Kreta, waar hij een weekje met zijn gezin is neergestreken om bij te tanken na een heel druk buitenseizoen. “In september heb ik maar vier nachten thuis geslapen. Ik had niet alleen onze eigen wedstrijden, maar ook nog de begeleiding van m’n pupillen op het WK Jeugd en het WK Tweespannen. Het was sowieso een heel intensieve zomer; we waren er hard aan toe om er even tussenuit te gaan.”

Vooruit kijken

Stilzitten is er nauwelijks bij voor de Belgische menner, die zijn eigen wedstrijdpaarden traint, paarden voor derden betuigt en traint en ook nog in menpaarden handelt. Al tijdens het outdoor seizoen wordt er alweer vooruit gekeken naar de indoor wedstrijden.

Oude indoorspan verkocht

“Dit wordt onze zesde wereldbeker”, vertelt de sympathieke menner, die graag de tijd neemt voor een praatje met Mensport vanaf het Griekse strand. “Deze keer start ik niet met Lipizzaners. Het span dat ik de afgelopen drie jaar gebruikte, is verkocht. Mijn sponsor, die de voorgaande jaren zelf zijn span in conditie hield in de zomer, had er niet meer zoveel zin in, en wilde de paarden ook in zomer bij ons neerzetten. Dat was voor ons niet handig, en zodoende is in overleg besloten om het span van de hand te doen.”

Ervaren Zeron

En dus moest Glenn op zoek naar nieuwe, geschikte indoor paarden. “Eén paard had ik alvast: mijn eigen Zeron (v. Nando), die in het outdoor seizoen voorop loopt in de marathon en de vaardigheid. Hij is zo ervaren en fijn, dat ik hem ook in de indoor wedstrijden kan inzetten als voorpaard. Ik kan elk paard naast hem zetten, dan komt het altijd goed. Hij is zeventien, maar heeft er zoveel lol in dat ik honderd procent op hem vertrouw.”

“Dressuurmatig voor elkaar”

En ook verder blijf ik de tuigpaarden trouw. Ze zijn wel een stukje groter dan de Lipizzaners; die waren nauwelijks 1.55m. Van een andere eigenaar kan ik een tweespan gebruiken dat er al helemaal klaar voor is, en dan heb ik er nog eentje van Pieter-Jan Brynaert. Die is gefokt als dressuurpaard, maar ik kan hem goed gebruiken vanwege zijn lenigheid en snelheid.” En zo komt Glenn dit seizoen in actie met drie bruinen en een donkere vos. “Het oog wil ook wat”, lacht hij. “Ze passen ook wat kleur betreft goed bij elkaar.”

Eenheid

Het voordeel van de nieuwe paarden is dat ze dressuurmatig al goed voor elkaar zijn. Ze zijn fijn nageeflijk en kunnen goed schakelen.”, aldus Glenn. Na Aken is hij met het nieuwe span aan de slag gegaan om ze tot een eenheid in het vierspan te smeden. “Ik heb ze al wat in de hindernissen gereden. Verder rijd ik er veel mee in de bossen, voor de conditie. Om er een gesmeerd span van te maken, zit er de komende weken nog wel wat werk aan, maar dat gaat helemaal goed komen.”

Informatie

De generale repetitie voor het span is op 16 oktober. “Die wedstrijd geeft me dan weer een hoop informatie, waar we dan verder mee aan de slag kunnen richting de ‘echte’ competitie”, aldus de menner. Op 27 oktober a.s. vindt de eerste wereldbeker wedstrijd plaats, in Lyon. Of Glenn daar rijdt, is nog niet zeker; welke menner waar op de startlijst staat, wordt vrijdag a.s. bekendgemaakt.

”Thuis zitten is niks”

“We zorgen ervoor dat we er klaar voor zijn. Er is nog wat werk aan de winkel, maar het gaat helemaal goed komen. Ik wil graag weer zo goed mogelijk presteren”, vertelt de menner gedreven. “We hebben nu dan een weekje een time-out, maar ik houd van dit leven en van hard werken. Er is één ding wat door corona wel duidelijk geworden is, en dat is dat thuis zitten maar niks is.” Tekst: MenSport (overname verboden) Foto: DigiShots (archief)