Jeannette Eerhart
Jeannette Eerhart

Jeannette Eerhart: “Samen met de Groningers maken we onze droom waar”

Algemeen

Via de Gelderse, Friezen en tuigpaarden kwamen Piet en Jeannette Eerhart uiteindelijk uit bij het Groninger paard. Een ras waar ze beide heel veel plezier aan beleven en waarmee ze hun dromen uit laten komen. Enthousiast begint Jeannette te vertellen: “Van kinds af aan was ik al een paardenmeisje. Bij stalhouderij Vosse in Haarlem heb ik leren rijden en toen ik met Piet verkering kreeg is hij ook gaan leren rijden. Vervolgens heeft Piet zijn menbewijs gehaald en reed hij voor stal Goedhart regelmatig trouwerijen.”

Stoppen met roken

“Het was best grappig hoe wij aan onze eerste Gelderse merrie zijn gekomen. Ik was namelijk in 1990 gestopt met roken en dat geld wilde ik investeren in een eigen paard. Dit was een hele fijne merrie, maar toch zijn we overgestapt op Friezen paarden. Ze zijn zo imposant om te zien. Ook met dit ras hebben we jaren plezier gehad. Totdat de prijzen van de Friezen enorm stegen. Toen zijn we met tuigpaarden begonnen. Een super werkwillig ras, maar wel altijd wakker.”

Niet één maar twee

“Met verschillende tuigpaarden die we ook onder het zadel reden, hebben we veel plezier gehad. Maar uiteindelijk wilde ik toch een ras dat een iets rustiger karakter heeft. Zo kwamen we uit bij de Groninger. Het is een geweldig ras, super veelzijdig en werkwillig. Via het Groninger stamboek gingen we kijken bij een fokker voor een jaarling. Uiteindelijk kwamen we met een jaarling en een veulen uit dezelfde moeder, van Extase, thuis.”

Droom najagen

“Het was nu alleen wel een paar jaar wachten voordat we er wat mee konden doen. Toch zijn deze jaren voorbij gevlogen. Voordat de paarden kwamen hadden we namelijk nog een droom. We wilde heel graag paarden aan huis hebben. In het westen was dat niet te betalen. We hebben altijd al wat met de Veluwe gehad en gingen er veel op vakantie. Dus de stap om daarheen te verhuizen was voor ons logisch. We zijn begin zestig en wonen er nu al weer ruim drie jaar. Ik heb geen moment spijt gehad en mijn kinderen en kleinkinderen, die in het westen wonen, komen graag en dan ook regelmatig langs. We gaan hier een mooi pensioen tegemoet.”

Opstappen en wegrijden

“We hadden een oude woning gekocht in Epe en die helemaal opgeknapt. En natuurlijk ook stallen erbij gebouwd. We rijden zo het bos in. De kers op de taart is dat we nu ook een geweldige eb- en vloed rijbaan hebben. Hier kunnen we inmiddels met de paarden aan de slag. Nu zijn Ewout van de Pasop (v. Elbow red.) en Eelco van de Pasop (v.a Elgar red.) respectievelijk twee en drie jaar oud. Eelco loopt inmiddels voor de wagen en onder het zadel. Het is opstappen en wegrijden, maar dat was het al bij het zadelmak maken en bij het beleren voor de wagen. Ewout wordt volgend jaar beleerd.”

Verschillend

“Daarnaast hebben we ook een driejarige Hitmaker x NRPS-er, omdat ik ook graag een gewoon dressuurpaard. Deze Naud wordt nu zadelmak gemaakt en is wel een stuk sensibeler. Dus ik moet nog even kijken wat we gaan doen met hem. Op zich zijn Eelco en Ewoud ook best verschillend. Ewout is iets luxer en bloederiger dan Eelco die een meer ouderwets type is.”

Braaf recreatiepaard

“Maar de Groningers zijn zo steady, rustig en braaf, maar zeker niet dood. Ze willen altijd werken, zijn niet snel onder de indruk en ook nog eens ontzettend lief. Je ziet regelmatig mensen die een braaf recreatiepaard zoeken. Ik zou zeggen ‘neem een Groninger’. Het is jammer dat er zo weinig mensen mee bekend zijn, want het is echt een fijn gebruikspaard. Zelfs de bereden politie is nu bezig met Groningers. Het lijkt mij uiteindelijk echt een droom om Ewoud en Eelco in het tweespan te hebben met tocht voor authentiek gerij.” (CdB) Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit