Sjanne Guus
Sjanne Guus

“Als je ment, hoeft je pony niet met je mee te groeien”

Algemeen

Je mag ‘jong talent’ Sjanne Uittenbogert (17) uit Buren gerust een fanatieke menner noemen. Met De Meninghe Guus en Rico was ze op de laatste wedstrijd op haar thuisbasis De Roskam in Kapel-Avezaath succesvol. Een paar jaar geleden was Sjanne Z1-startgerechtigd met haar pony Mike, in de dressuur onder het zadel welteverstaan. Toch stapte ze over op het mennen, in het voorjaar van 2019. Haar buurmeisje mende met veel plezier met haar Shetlander, en dat leek Sjanne ook wel wat, want: “Eigenlijk vond ik het wedstrijden rijden (onder het zadel) niet meer zo leuk, omdat ik voor een proef altijd zo zenuwachtig was.”

Mennen leuker dan rijden

“Mennen bleek ik geweldig te vinden. Ik vond het helemaal niet eng, zoals je wel eens hoort van ruiters die voor het eerst áchter een paard zitten in plaats van erop. Mijn moeder bijvoorbeeld, een ervaren amazone, voelt zich niet op haar gemak als ze de leidsels op de bok in handen heeft. Maar ik dus wel, ik vind juist dat je heel veel controle hebt. Heel af en toe rijd ik nog wel eens, maar mennen is de sport waar ik me op richt en waar ik beter in wil worden.”

Shetlandpony

En dus ging ik samen met mama op zoek naar een ervaren en makke Shetlandpony. Dat werd Ficus van ’t Berckepad, haar eerste wedstrijdpony. Inmiddels heeft Ficus wat de wedstrijden betreft plaatsgemaakt voor Rico en Guus. “Ficus is er nog wel, hoor. Bij ons wordt een paard of pony niet verkocht!”

Van rij- naar menpony

Dat was ook de reden dat Sjanne’s pony Rico ‘omgeschoold’ werd. “We hadden hem een tijdje uitgeleend, en toen deze amazone ook te groot voor hem was geworden, was hij nog maar veertien, veel te jong om met pensioen te gaan. Twee weken heeft hij bij Marijke Hammink gestaan; zij heeft hem betuigd. Daarna heb ik hem overgenomen en hem verder alles geleerd.”

Rico

[caption id=”attachment_13776” align=”alignnone” width=”300”] Sjanne Uittenbogert met Rico (Foto: Larissa Reints)[/caption] Met Rico gingen de dressuur en vaardigheid eigenlijk meteen heel goed, dankzij de lessen op de club en flink trainen. ‘Het was een voordeel dat hij mij goed kent, en heel fijn reageert op mijn stem. We leerden samen heel snel, ook omdat Rico het duidelijk naar zijn zin heeft als menpony. Nadeel van hem is wel dat hij snel te druk wordt – groot verkeer bijvoorbeeld vindt hij heel spannend - dus voor samengestelde menwedstrijden leek hij ons niet zo geschikt.”

De Mensinghe Guus

[caption id=”attachment_13777” align=”alignnone” width=”300”] janne Uittenbogert met Guus (Foto: Co van Dee)[/caption] Zo kwam voor de zomer van dit jaar de New Forestpony De Mensinghe Guus naar Buren, zodat Sjanne ook SWM kon starten. “Hij is twaalf jaar en M-SWM geklasseerd. Hij lijkt totaal niet op Rico, niet qua ‘looks’ en niet wat karakter betreft. Rico is maar 1.30m, terwijl Guus een grote D-pony is. Welshje Rico is een vosje; hij is fijner gebouwd dan Guus, die echt een stoere uitstraling heeft. Rico is dus wel een druktemaker, terwijl Guus meer flegmatiek is; hem krijg je niet gek.”

Hoogst haalbare

Sjanne wil niet te vaak wedstrijden rijden met haar pony’s, maar is wel heel gedreven. Met Rico start ze in de M-dressuur en vaardigheid: Guus is in beide disciplines L. “Ik wil met beide pony’s het hoogste haalbare proberen te bereiken, met Guus dan ook nog in de SWM. Met beide pony’s heb ik al meegedaan aan de Hippiade dit jaar– met Guus had ik toen nog maar één keer gestart, waarbij ik meteen reservekampioen mendistrict Oost werd! – en dat vond ik keigaaf. Dus dat zou wel weer heel leuk zijn. En ja, het EK Jeugd, dat is toch ook wel mijn doel.”

Nooit te groot voor je pony

Een groot voordeel van mennen vindt Sjanne dat je pony niet verkocht hoeft te worden als je er uit gegroeid bent. “Ik ben blij dat ik m’n maatje Rico nog heb! Ik ben te groot om op hem te rijden, maar mennen, dat kan nog járen, ook als ik nog langer word!” Meer over Sjanne lees je in MenSport 7-2021, die verkrijgbaar is via paardenmagazines.nl
Sjanne Guus
Sjanne Guus