received_609462320096265
received_609462320096265

Birgit Heijink: “Wij crossen op rollator snelheid met onze Shires”

Algemeen

Birgit Heijink is paardentandarts en is sinds kort ook begonnen met mennen samen met haar vriend en hun Shires. De droom om met dubbelspan te rijden, hebben ze waar gemaakt. Samen genieten is prioriteit nummer één. Ze rijden creatief door hun eigen omgeving in de dorpen, woonwijken en zelfs de stad. Het enige waar ze niet komen is het strand, iets wat Birgit toch stiekem wel jammer vindt.

Droom

“Door mijn vriend ben ik besmet geraakt met het menvirus. Hij mende al langere tijd enkelspan en ik ben het toen ook gaan leren, zodat we het samen konden doen. Ik vind het namelijk ook hartstikke leuk. Al ben ik meer de groom en de helpende hand. Zijn droom was om met een dubbelspan Shires te rijden en dat hebben we gerealiseerd. Op dit moment hebben we vier Shires die voor de kar beleerd zijn. Twee daarvan zijn merries die erg goed bij elkaar passen.”

Shires

“We mennen vooral recreatief en zijn vaak buiten te vinden. We rijden geen wedstrijden. Ook gezien onze ‘wat oudere’ leeftijd. Daarom hebben we voor Shires gekozen. Deze paarden hebben een leuk karakter en zijn ontzettend betrouwbaar. Niet heet, maar wel veel werklust. Ik heb ook een Fries, maar die is een hete tante. Zij zou eigenlijk beter af zijn bij iemand die met haar de sport in kan. Wij zijn meer van het crossen op rollator snelheid zal ik maar zeggen. Daar zijn deze Shires ideaal voor, zulke brave dieren.”

Andere maten

“We hebben altijd enkelspan gemend en bij dubbelspan komt toch wel wat kijken. Er moest veel gebeuren om het tuig passend te krijgen. Hier hebben we goede hulp bij gehad van iemand die het vak echt kent en ons assisteerde. Zelfs nu kunnen we hem nog benaderen als we ergens tegen aan lopen. Shires zijn grote paarden, dus we hadden vooral problemen met de langboom. Het hing eerst te laag voor de paarden en was te lang. Gelukkig is mijn vriend heel handig om iets te maken of aan te passen, doordat hij kan lassen. Je hebt met deze paarden gewoon andere maten nodig. Dus moet je het soms zelf op maat maken.”

Liever lui dan moe

“De vierjarige Shire merrie die we hebben, is voor de wagen liever lui dan moe. Het is zo’n ander paard dan de rest. Onder het zadel heeft ze een enorme werklust, maar voor de wagen lopen daar heeft ze geen zin in. Ik rijd haar dan ook onder het zadel in de dressuursport. We zijn nu twee keer in L1 gestart en het gaat super. Ze denkt dat ze Totilas is, maar dan in een verkeerde verpakking. Stiekem ligt mijn passie denk ik toch wel bij de dressuursport, al vind ik mennen ook ontzettend leuk hoor. De andere Shire die we hebben is nog een veulen, maar zodra het kan beleren we die ook.”

Samen

“Het leuke aan het mennen vind ik dat je het altijd samen kunt doen. Alleen doen is te gevaarlijk vind ik. Al helemaal met dubbelspan. Mijn vriend is helemaal weg van het mennen en hem krijg je echt niet op een paard. Om tijd samen door te brengen gaan we elke zondag te mennen. Wat het weer ook is, we gaan gewoon. Is het wat slechter weer? Dan kleden we ons goed aan en maken we het rondje iets korter. Het belangrijkste is gewoon gaan en het leuk hebben met elkaar. Soms wordt je relatie trouwens ook wel op de proef gesteld, we hebben natuurlijk ook wel eens meningsverschillen. Maar goed dat hoort er ook bij en achteraf kunnen we erom lachen.”

Knudde rit

Bij een bepaalde rit ging er nogal wat mis. Ik noem het de knudde rit. Toen we weg wilden rijden, bleef de teugel van een van de Shires haken aan de langboom. Deze was op dat moment nog te lang, maar hebben we na deze rit meteen verkort. Het gebeurde gelukkig nog op het erf. Toch hadden we wel wat paniek, ik iets meer dan mijn vriend. Ik sprong van de kar af, heb de Shire vastgepakt en de schade hersteld. Toen waren we onderweg en knapte de ketting van het borsttuig van een van de Shires. Dat gebeurde midden op straat, dus was het wel even wat meer paniek. Het is gewoon overmacht en we hebben het opgelost. Alles is goed afgelopen, maar misschien moeten we voor de volgende keer wat reservespullen meenemen voor de zekerheid.”

Strand

“We wonen in de kop van Noord-Hollland, vlakbij het strand. Ik wil het liefst wel een keertje het strand op met de kar. Mijn vriend wil dat niet en dat snap ik ook, want het is zonde van de wagen. Zelfs als je het maar één keer doet, zie je het jaren later nog. Het roest onder je kont weg en daar is het spul te kostbaar voor. We rijden gewoon in het dorp, de woonwijken en zijn laatst ook de door de stad geweest. We pakken vaak wel wat verschillende routes. In de lente en zomer gaan we ook wel langs de bollen- en tulpenvelden. Dat is echt prachtig.” Rianne de Bruin voor Mensport  
received_609462320096265
received_609462320096265
received_609462320096265