Rudie ter Haar - kerstboom halen
Rudie ter Haar - kerstboom halen

Van hooipakjes laden naar dressuurring: twee keer oranje lint *video’s*

Algemeen

Wedstrijden? Dat was niet zijn ding. Maar er waren wat weinig deelnemers aan de wintercompetitie mennen bij zijn vereniging de Sterruiters in Haaksbergen. En dus vond Rudie ter Haar dat hij maar mee moest doen. Met allebei zijn paarden, de Friese ruinen Bouwe en Tjaldrik, sleepte hij een oranje lint in de wacht, in de klasse BB-dressuur. ‘Eigenlijk best leuk! En in elk geval een leuke uitdaging”, vindt de menner.

Van tuiger naar Friese paarden

Beide paarden heeft Rudie nog maar relatief kort in zijn bezit. “Mijn vrouw had een Welsh-pony, en die was nogal stout. Zij had haar zinnen gezet op een Fries paard. Ikzelf had veel ervaring in de mensport opgedaan met een tuigpaard; die was ook behoorlijk lastig in de omgang. Voor mij ging er een wereld open op het moment dat we met onze eerste Fries Bouwe aan de gang gingen.”

Rust zelve

Bouwe (Jouwe x Felle) werd als 4-jarige gekocht bij Stal Wijbenga in Oudwoude. “Bouwe is een ontzettend braaf paard, hij maakt zich nergens druk om. Eén keer kreeg hij het op zijn heupen, toen ging hij er vandoor. Dat was een incidentje, dat vergeten we maar snel!”, vertelt Rudie lachend.

Probleempaard

Nog geen twee maanden later maakte de nu 7-jarige ruin Tjaldrik (Jerke x Folkert) de reis naar Haaksbergen. “Pieter Wijbenga wilde hem eigenlijk niet verkopen, omdat hij bij hen een soort ‘probleemgeval’ was. Ik wilde het eigenlijk toch met hem proberen. We spraken af dat ik hem zes weken op proef zou krijgen, en als het niet zou lukken met hem, dan zouden ze hem terugnemen. Een fijne afspraak met hele fijne en betrouwbare mensen!”

Weer bij nul beginnen

En zo ging Rudie met Tjaldrik aan de slag. “Ik begon bij nul met hem, net alsof hij nog helemaal groen was. Waarschijnlijk kwam zijn gedrag voort uit iets wat hij bij een vorige eigenaar heeft meegemaakt; hij was gewoon angstig. Dus in alle rust liep ik met hem aan de hand, longeerde ik hem, en had ik hem aan de lange lijnen. En zo kreeg hij vertrouwen in mij. Nu kan ik er alles mee en is het zo’n fijn paard!”

Uitvaarten

Een fijn paard, dat moest Tjaldrik ook wel worden, want het idee was dat hij ook mee zou moeten lopen voor de wagen bij uitvaarten, samen met Bouwe. ‘Mijn vrouw runt ons herdenkingspark Scholtenhagen; ik doe het onderhoudswerk. Daarnaast doet een kennis van ons die een uitvaartonderneming heeft een beroep op mij als er een uitvaart is waarbij de overledene met de lijkwagen vervoerd wordt. Daar is dus een héél braaf paard voor nodig!”

400 balen hooi

De 57-jarige kraanmachinist spant de paarden in in enkelspan, maar ze lopen ook samen voor de wagen. “Op zondagmorgen het bos in met de wagonette is vaste prik. En in de zomer had ik ze voor de hooiwagen. We moesten 400 balen hooi van het land halen, en hoe kun je dat nou leuker doen dan met je paarden? Het ging geweldig, met alle hulp die we toen ook kregen; Bouwe en Tjaldrik bleven geduldig wachten en daarna ging het op huis aan met een hele vracht aan prachtige hooipakjes!”

Menvereniging de Sterruiters

Twee keer per maand heeft Rudie les bij menvereniging de Sterruiters, van Truus Middelkoop. “Niet als training voor wedstrijden, maar wel om ervan te leren en beter te worden. Zo’n dressuur- of vaardigheidsproef rijden, dat leek me niet echt wat. Maar toen er dus zo weinig inschrijvingen waren, heb ik me maar opgegeven voor onze wintercompetitie.”

Trainen

En zo had Rudie zich wel wat op de hals gehaald: er moest nu serieus getraind worden om een beetje knap voor de dag te komen. “Mijn vrouw sloeg aan het wassen van de paarden en poetste de wagen en het tuig op. En verder is het ook aanpoten om goed te kunnen oefenen: als ik thuis kom, begint het al aardig donker te worden. Dus mijn vrouw spant de paarden in, en ik kan er zo achter klimmen. Zonder haar zou het hele wedstrijden rijden niks worden!”

Vaardigheid is lastig

Maar het resultaat mag er dus zijn, in de dressuur tenminste. “De vaardigheid valt me nog niet mee! Ik had er drie ballen af en was ook te langzaam. Maar goed, we blijven oefenen, en het gaat ook om de lol die je erin hebt.”

Sinterklaas en kerstboom

Plezier beleeft de menner in elk geval aan de omgang met zijn paarden en het mennen in het algemeen. “Wedstrijd, een ritje door het bos of door het dorp, hartstikke mooi! Daarnaast wordt Tjaldrik ook nog onder het zadel gereden door een meisje uit de buurt. De kerstboom halen we met paard en wagen (foto boven). En weet je wat ook ongelooflijk genieten is? We zijn vorig jaar én dit jaar opa en oma geworden, en ja, dan moet er toch zeker Sinterklaas gevierd worden! Bij ons achter het huis klom de ouwe baas op de wagen. Prachtig!” Sinterklaas ‘intocht’ met Bouwe voor de wagen 400 balen hooi binnenhalen met Tsjaldrik in Bouwe Foto’s en video’s: privébezit
Rudie ter Haar - kerstboom halen