Siem Huijberts en Sultan-landscape
Siem Huijberts en Sultan-landscape

Danièlle Seegers-Huijberts: “Het mennen is ons vader-dochter-ding geworden”

Algemeen

Voor dit verhaal over mensportliefhebbers en wat hen drijft geen interview met één, maar met twee menners tegelijk! Vader Siem Huijberts bracht ruim twee jaar geleden het menvirus over op zijn dochter Danièlle. Een beetje sneaky, maar hoewel Danièlle nog altijd een fanatieke (dressuur)amazone is, zit ze nu regelmatig ook áchter het paard. Voor ‘paps’ Siem – nu 65 jaar en al bijna vijftig jaar verbonden aan SASV (Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding – begon de menhobby een jaar of vijftien geleden. “Ik had al van alles gedaan met paarden, van dressuur en springen tot en met western rijden. Mennen ontbrak nog op mijn lijstje.” “Ja, als mannen ouder worden gaan ze op de kar zitten in plaats van op het paard,” grapt dochter Danièlle. Siem nam menles en haalde zijn koetsiersbewijs voor enkel- en tweespan.

Eerste menpaard

Siems eerste menpaard was Musampa en voor Danièlle was Musampa het eerste paard dat zij onder het zadel beleerde. Siem kocht Musampa als veulen van de buurman. “Het was een Gronings x Gelders paard en heel geschikt als menpaard. Met hem heb ik alles op mengebied voor het eerst meegemaakt. Met name de marathon lag ons goed en eerlijk gezegd is dat onderdeel nog steeds favoriet bij mij.”

Afscheid

Helaas kiepten we tijdens een van onze wedstrijden om: ik had slechts wat blauwe plekken, maar Musampa bleek onherstelbare schade te hebben opgelopen waardoor zijn darm- en blaasfunctie steeds meer uitvielen. Ik heb lang gedokterd met hem in de hoop hem nog een leven in de wei te geven en zodat Danièlle nog afscheid kon nemen. Danièlle zat op dat moment in het buitenland, maar uiteindelijk moest ik toch de knoop doorhakken om hem te laten gaan. Musampa heb ik toen moeten laten inslapen zonder dat Danièlle afscheid heeft kunnen nemen

Uitdaging Sultan

Er moest nu wel een nieuw menpaard komen. Dat werd Sultan (Majesteit x Waterman), een honderd procent tuigpaard. “Hij leek, wat aftekeningen betreft, op Musampa, dat was eigenlijk de belangrijkste reden om hem te kopen”, aldus Siem. “Hij was een ‘ervaren’ paard voor de wagen, in die zin dat hij betuigd was. Hij had alleen een dingetje: hij had altijd in een meerspan gelopen. In zijn eentje voor de wagen vond hij nogal spannend, zeg maar. Alleen de weg op was een uitdaging.”

Steil omhoog

Sultan had vroeger een hekel aan stilstaan, vertelt de menner. “En nog steeds wel een beetje. Hij stond vaak recht overeind voor de wagen als hij moest halthouden, of voordat hij in een marathon van start mocht. In de marathon was Sultan een kanon en super fanatiek. Naarmate hij ouder (en rustiger) werd ging ook de dressuur ons steeds beter af. We zijn L-dressuur met winstpunten geworden. Uiteindelijk moesten we stoppen met de sport vanwege zijn artrose” [caption id=”attachment_13943” align=”alignnone” width=”300”] Sultan (voor in beeld) met Man in Black tijdens de marathon, met Siem op de bok en Danièlle achterop.[/caption]

(Man in) Black

Om tweespan te kunnen rijden in de marathon werd Man in Black aangekocht. Siem: “Deze, nu 13-jarige, tuiger is echter nog veel fanatieker dan Sultan en zal uiteindelijk niet geschikt zijn om Sultan over te nemen tijdens de West-friese markt in Schagen. Met al die drukte en gedoe is een rustig paard wel handig.” Lachend voegt hij toe: “En eentje die wél kan stilstaan.” “Black is eigenlijk het paard dat we delen,” vult Danièlle aan; “M’n vader rijdt hem in de marathons en ik mag hem ondertussen alweer Z2-dressuur onder het zadel starten.”

Fries x KWPN

“Om de rol van Sultan over te nemen, heb ik een aantal jaar geleden Blitz gefokt,” gaat Siem verder. “Ik heb de merrie van SASV laten dekken door een Friese hengst, in de hoop dat we een paard krijgen dat wat koeler is qua karakter, zodat Sultan overgenomen kan worden met de West-friese markt en de intocht(en) van Sinterklaas.”

Ook onder het zadel

Danièlle is van de zomer begonnen met het beleren onder het zadel van Blitz en volgend jaar willen Siem en Daniëlle hem samen gaan oppakken voor de kar.” Voor vader en dochter spreekt het voor zich dat ze dit (weer) samen zullen gaan doen.

Bloedzuigers

[caption id=”attachment_13938” align=”alignnone” width=”300”] Sultan: gek op aandacht van de kinderen![/caption] In zijn jongere jaren startte Danièlle Sultan in de L-dressuur onder het zadel. De zwarte ruin is inmiddels 22 jaar en heeft last van artrose in de voorbenen. Daniëlle: “Met pensioen gaan, was echter niets voor hem. Hij werd gewoon boos als we hem niet meenamen. En zo ontstond een periode van poedertjes, supplementen en inspuiten, zodat hij toch pijnvrij kon kopen. Helaas bleek dit niet te helpen, waardoor we naar alternatieven zijn gaan zoeken. Op dit moment heeft hij veel baat bij bloedzuigers! Het spreekt voor zich dat hij niet meer hard aan het werk hoeft, maar hij wordt zo blij van aandacht en aan het ‘werk’ gaan.”

Aandacht

Nu dient Sultan als wandel- en knuffelpaard voor kinderen. Ze zijn dol op hem en gaan graag op zijn hoge rug zitten. “Sultan zelf geniet van al die aandacht,” vertelt Danièlle. “Hij luistert natuurlijk super naar mijn stemhulpen, dus hij is ideaal voor kinderen om ervaring op te doen met paarden. Dit jaar is hij weer voor de koets mee geweest om Sinterklaas binnen te halen. Dan loopt hij zo mooi en trots; hij vindt het denk ik nog leuker dan wij om zo in het middelpunt te staan op dit feest!”

Op de bok gelokt

Maar terug naar het moment waarop ook Daniëlle op de wagen plaatsnam. “Het was een onderlinge wedstrijd van onze rijvereniging Bucephalus; Daniëlle ging zoals gewoonlijk mee als groom met mij en Sultan. Maar wat zij niet wist, is dat het deze keer de bedoeling was dat menner en groom zouden wisselen. En zo moest ze dus wel de leidsels in de hand nemen …” Danièlle: “Als ik had geweten dat ik had moeten mennen, was ik denk ik wel héél zenuwachtig geweest… maar ik vond het superleuk!” [caption id=”attachment_13940” align=”alignnone” width=”300”] Veelzijdige Sultan, in actie met Danièlle en met Siem.[/caption]

“Elk paard kan voor de wagen”

En zo was het volgende, gezamenlijke project voor pa en dochter in gang gezet: het betuigen van Danièlles dressuurtopper en oogappel Ribovsky. Danièlle: “Ik zou gaan trouwen, en wat is er nou mooier dan met je eigen paard – een schimmel nog wel – gereden te worden? Onder het motto ‘Elk paard kan voor de wagen’, een uitspraak van Siem, werd Ribovsky omgeturnd tot menpaard en bezorgde Daniëlle en haar man Patrick Seegers met Sultan samen in het span voor de trouwwagen een onvergetelijke dag.

“De ballen vlogen ons om de oren”

Ook Danièlles E-pony Fellowna werd zadel- én tuigmak gemaakt en loopt met plezier voor de wagen. Met haar start Danièlle in de M-dressuur onder het zadel, maar ook aan het mennen beleeft ze veel plezier met haar. “Onze eerste oefenvaardigheid ging niet geweldig, de ballen en kegels vlogen ons om de oren, maar leuk dat het was!” vertelt Daniëlle enthousiast.

Koetsiersbewijs

Danièlle is nu bezig met haar koetsiersbewijs. Vorige week zondag werd het examen helaas afgelast vanwege de coronamaatregelen. Haar doel is dus duidelijk: genieten van de dressuur én mensport met haar paarden. Siem heeft echter ook nog ambitie zat. Hij zou zondag óók examen doen, maar dan voor vierspan rijden! “Of ik dan met onze eigen paarden in vierspan ga mennen… dat weet ik niet, hoor, in theorie zou het kunnen, maar je hebt er toch weer extra spullen voor nodig. Maar leuk is het zeker!”

Samen bezig zijn

Nog specialer dan een doel te hebben, is samen met de paarden trainen, samen het bos in, de weg op met twee aanspanningen. Want er moet natuurlijk wel geoefend worden voor het felbegeerde papiertje! En verder blijven vader en dochter bezig met het trainen en klaarmaken van (jonge) dressuur- en menpaarden.

Gouden greep

Danièlle: “We trainen al onze paarden samen: ik doe het dressuurgedeelte onder het zadel en paps ment. Dat is een prima combinatie; als hij voelt dat een paard niet lekker buigt op rechts, dan kan ik daar in de training onder het zadel aan werken.” Siem: “Ik blijf het heel bijzonder vinden dat Daniëlle nu toch ook besmet is met het menvirus. Het was een beetje een gokje, maar die menner/groom-wissel is een gouden greep geweest!”
Siem Huijberts en Sultan-landscape
Siem Huijberts en Sultan-landscape
Siem Huijberts en Sultan-landscape
Siem Huijberts en Sultan-landscape