image0
image0 Jose met haar Fjord Fenomeen tijdens een indoor marathon

José Bosma: “Ik hoop dat ik vol frisse moed vooruit kan gaan met paarden die weer gezond zijn en plezier hebben in het werk”

Algemeen

José Bosma is gediplomeerd sportmasseur voor paarden en houdt zich graag bezig met het uitproberen van verschillende disciplines. Ze rijdt onder het zadel, waarbij ze onder meer springt, dressuur rijdt, endurance en oefencrossen heeft gedaan. Daarnaast is ze fanatiek bezig met het mennen en neem ze ook nog eens Working Equitation lessen met de paarden. Je kunt je beter afvragen wat ze misschien niet doet. “Ik omschrijf mijzelf als iemand met keuzestress en iemand die graag veel wilt weten en graag dingen ontdekt. Dat is gewoon wat ik doe”, vertelt ze lachend.

Liefde

“Ze heeft vier paarden, twee Gelderse en twee Fjorden. Mijn man had altijd al een eigen Fjord, daar hebben we toen een veulen bij gefokt. Zo is de liefde voor Fjorden bij mij ontstaan. Door een kennis van mij ben ik bij de Gelderse gekomen. Daar hebben we ook een veulen bij gefokt en op die manier is ook de liefde voor het Gelderse paard ontstaan. Mijn Fjorden zijn hele druktemakers, die gaan altijd door. Ik zeg voor de grap wel eens dat ze ADHD’ers zijn. Mijn Gelderse merrie, Betsy die is wat meer terughoudend en wat minder uitbundig. Haar zoon Lucas is echt een kind van zijn moeder: terughoudend maar vriendelijk.”

Alle disciplines

“Ik probeer wel alle disciplines uit en dan gewoon vaak op laag niveau. Het is hartstikke leuk om te doen. Met de mensport hebben we bijvoorbeeld ook wel dressuurwedstrijden gedaan. Maar ook vaardigheid, dus een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. Mijn man en ik vinden alles leuk, hij ment namelijk ook. We doen graag mee aan veel dingen en ook zo breed mogelijk. Keuzestress is het, maar dan wel op een goede manier. Wij hebben het in ieder geval leuk en de paarden ook, want het is erg afwisselend. Op wedstrijden is het ook altijd gezellig.”

Verschillen

“Mennen en rijden is wel echt verschillend. Met mennen doe je veel meer op teugelvoering en met het rijden probeer je problemen op te lossen met je been- en zithulpen. Soms wordt er wel slecht gepraat over zwepen of het geven van hulpen met de zweep, maar met het mennen is dat eigenlijk wel nodig. Het is een vervanging van je beenhulp. Door veel verschillende disciplines uit te oefenen, leren paarden wel veel en zijn ze vaak minder angstig. Working Equitation vinden ze bijvoorbeeld ook superleuk met de hindernissen, met name omdat er ook zoveel te zien valt. Alle disciplines vullen elkaar mooi aan.” [caption id=”attachment_14119” align=”alignnone” width=”300”] Jose met de Gelderse merrie Betsy op buitenrit[/caption]

Keuze

De vraag of ze een voorkeur heeft voor een discipline vindt ze moeilijk te beantwoorden. “Ik vind het lastig om een keuze te maken. Ik kan niet zeggen dat ik het één leuker vindt dan het ander. Zowel het mennen als het rijden heeft beide zoveel mooie kanten. Wat ik wel heel erg mooi vind van het mennen, is dat je altijd iemand bij je hebt op de wagen, namelijk de groom. Het is toch een sport die je met z’n tweeën uitoefent. De samenwerking tussen menner en groom vind ik prachtig. Je doet het samen en het rijden is meer een individuele sport. Daar is natuurlijk ook niks mis mee.”

Gemis

“Zodra de wedstrijden weer mogen dan willen we dat ook echt wel weer gaan doen. Helaas is onze wedstrijd Fjord Fenomeen al twee jaar lang geblesseerd en we kunnen er niet echt achter komen wat het precies is. Daarom hebben we er nog een jonge Fjord bij gekocht. Die hebben we net beleerd voor de wagen dus met haar zijn we nog in opleiding. Wedstrijdmennen vind ik altijd heel erg leuk, voornamelijk vanwege de sfeer. Je bent gewoon een heel weekend op pad met de paarden en ik dan ook met mijn man. De sfeer is gezellig en leuk en iedereen helpt elkaar. Je onderneemt verschillende dingen bij een samengestelde wedstrijd en het afwisselende is geweldig. Ik mis menwedstrijden rijden echt. Onder het zadel mis ik het dressuur en endurance rijden ook, maar toch minder.”

Pechjaren

“De afgelopen twee jaar zijn een beetje pechjaren geweest voor ons, niet alleen door corona en geen wedstrijden, maar ook door veel blessureleed. De Fjord die dus geblesseerd is en mijn Gelderse heeft haar drie jarige dochter verloren aan ernstige darmproblemen. Het werkt best demotiverend als het niet meezit en even niet wil. Dan ga je je wel afvragen wat er zo leuk aan is. Sinds eind vorig jaar begin ik er weer meer plezier in te krijgen. Mijn jonge Fjord is beleerd voor de wagen, mijn Gelderse merrie pakt het goed op en haar zoon komt er nu ook aan. Het plezier en ervan genieten komt nu weer terug. Alles valt weer op z’n plek. Ik heb er weer meer vertrouwen in en kijk er naar uit om met ze aan de slag te gaan.”

Ervoor gaan

“We zijn nu weer volop aan het oefenen voor wedstrijden en maken ook veel vrijetijdsritten. We wonen vlakbij het bos. In het bos trainen en rijden is zo vermakelijk. Met de Fjord zijn we natuurlijk bezig met het opleiden en ook mijn Gelderse merrie staat nog aan het begin. Ik ben heel tevreden met hoe het allemaal gaat en ben trots op de paarden. Ik hoop dat ik vol frisse moed vooruit kan gaan met paarden die weer gezond zijn en plezier hebben in het werk. Als mijn paarden plezier hebben dan heb ik er zelf ook plezier in. Ik hoop dat we lekker door kunnen gaan en we weer op wedstrijd kunnen. Daar gaan we gewoon voor.” Rianne de Bruin voor Mensport Foto’s: Privébezit
image0