Fedor spartelvijver
Fedor spartelvijver Foto: Amanda Melchior

Gwendolina wilde pas gaan mennen als ze oud en grijs was, maar het is nu al jaren haar grote passie

Algemeen

In het dagelijks leven werkt Gwendolina Zondag-Bergers bij een logistiek dienstverlener in de distributie voor levensmiddelen en dranken als kwaliteitscoördinator. Ze is getrouwd en heeft geen kinderen, maar wel haar paard en twee shetlanders. “We hebben ook nog een klein mensport bedrijfje, genaamd Zondag mensport waarbij we handelen in tuigen, wagens, onderdelen en alles wat betrekking heeft met het mennen.”

Paardenvirus

“Het is ooit begonnen in mijn jeugd bij mijn opa die een Welsh had. Destijds waren er minder rijverenigingen op het platteland waar we woonden en was het voornamelijk thuis in de wei spelen met de pony. Die Welsh is van kind naar kind gegaan. Zo is het paardenvirus begonnen en dat heeft zich uitgebreid naar waar we nu zijn. Ik ben eerst begonnen met rijden onder het zadel en heb later de overstap gemaakt naar het mennen. Dat vond ik toch leuker nadat ik een paar keer flink van het paard was gevallen. Plat gezegd schijt ik nu zeven kleuren in mijn broek als ik erop zit”, vertelt ze lachend. Gwendolina vond het wel mooi geweest en merkte dat ze meer plezier had als ze erachter zat in plaats van erop.

Oud en grijs

“Mensport is wel mijn passie en ik ben daarmee besmet geraakt via een toenmalige vriendin die met een Shetlander reed. Volgens haar moest ik het echt eens proberen, want het was hartstikke leuk. Dat ga ik wel doen als ik niet meer op mijn paard kan zitten en ik oud en grijs ben, dacht ik altijd. Uiteindelijk heb ik het wel geprobeerd en vond ik het fantastisch. De Shetlander waar het mee begon hebben we nog steeds en hij is inmiddels al 29 jaar. Daarnaast heb ik ook nog met een andere Shetlander in het tweespan gereden en heb ik nog een Tinker gehad. Nu staat er een KWPN’er voor de wagen die ik vijf jaar geleden heb gekocht. Dat was eigenlijk een echt springpaard, maar hij doet het super.”

Op zoek naar een nieuwe instructeur

“Ik ben lid van twee verenigingen. Ik ben lescoördinator en bestuurslid bij vereniging VAP Maas&Waal. Daarnaast ben ik ook lid bij Parcival Heesch. Alle twee zijn het menverenigingen, maar ook erg uiteenlopend. Parcival is meer wedstrijdgericht en VAP heeft meer recreatieve rijders. In de mensport kun je in alle facetten genieten bij zowel de vereniging, als wedstrijden en in het recreatieve. Dat doe ik dan ook volop. Ik les een keer in de week bij Wilma Meulendijk, maar die gaat de vereniging VAP helaas verlaten. Ze kan het niet meer combineren met andere dingen die ze graag wil, zoals samengestelde wedstrijden rijden en haar man helpen met hun keukenbedrijf. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe instructeur.”

Voorkeur

“Het is een hele leuke intensieve hobby. Het samen zijn met je paard is prachtig en mijn man gaat ook vaak mee. Genieten van de natuur, ruste, ruimte en heerlijk kunnen ontspannen dat is toch geweldig. Het recreatieve rijden in de bossen heeft dan ook echt mijn voorkeur. Wedstrijd rijden is wel leuk en ook als je nog eens vijf winstpunten mee naar huis neemt in twee wedstrijden, zoals we afgelopen herfst hebben gedaan. Maar het is zo kort, na vijf minuten heb je het kunstje gedaan en ben je klaar. Twintig kilometer of meer door het bos rijden is dan echt genieten ten top. We rijden soms ook wel in het dorp en gaan ook geregeld op pad met andere leden en vrienden. We zijn vaak weekendjes weg, zo rijden we al jaren de Paarden4Daagse in Zorgvlied. Dat is hartstikke gezellig. Of we gaan naar het Drents Friese Wold voor een paar dagen.”

Conditie

“Slecht weer stopt mij niet. Ik rijd nu iets van drie of vier keer in de week met ritten van ongeveer vijfentwintig kilometer. Je kunt niet alleen rijden met mooi weer vind ik. Als je wilt rijden dan moet je paard wel op conditie zijn en daar moet je naar trainen. Daarom rijd ik ook regelmatig. Ik kan toch morgen ook niet een marathon gaan rennen als ik daar niet voor heb getraind. Ik vind het wel eerlijk naar mijn paard om hem te trainen en niet te pas en te onpas maar te gaan rijden. Dan moet je dus ook in de winter rijden. Als het onderweg begint te regenen dan is dat niet anders, maar van huis gaan met regen trekt mij niet. Als er sneeuw ligt dan wordt het wel lastig, maar met een thermo overal aan, handschoenen aan en een muts op kan ik heel wat kou hebben. En een korter rondje rijden kan ook nog altijd.”

Plezier hebben en eerlijk zijn

“Het is belangrijk dat iedereen geniet op zijn eigen manier in de mensport. Iedereen moet lol hebben in wat die doet en genieten met het paard. Of dat nou rijden in het bos is, een rondje over de weg stappen of wedstrijden rijden. Genieten is ook niet afhankelijk van een prijskaatje, ras of hoogte dat kan zowel met Shetlanders, Tinkers, Trekpaarden of wat je maar wilt. Zo lang je maar plezier hebt en eerlijk bent naar je paard. Ik doe van alles een beetje en dat vind ik prima. Ik heb geen ambitie om kampioen te worden in het Z samengesteld. Laat mij maar lekker in het bos rijden, dat vind ik helemaal goed.” Rianne de Bruin voor Mensport
Fedor spartelvijver